Откриха огромни тунели под ледовете на Антарктида

тунелиУчени от Великобритания са се натъкнали на тунели, разположени под ледения континент Антарктида.

Странните образувания са създадени от разтопена вода и имат наистина впечатляващи размери. Тяхната височина достига цели 250 метра, а на дължина се простират на повече от 100 км.

Огромните тунели са открити случайно, след като учените правят радарно сканиране на ледовете, а също така използват и данни, получени от сателити и направените от тях снимки. Учените смятат, че откритите тунели завършват там, където континенталният ледник преминава в шелфов.


Леденият континент поднесе неотдавна и една друга изненада – езерото „Восток”, открито още през 1996 г. от руски и британски учени.

То е разположено близо до руската станция, носеща същото име, като е най-дълбокото от всички открити ледникови езера на Антарктида до този момент. Намира се на дълбочина 4 км под ледената покривка в централната част на материка.

Неотдавна руски учени успяха за първи път да вземат проби от загадъчното езеро, изолирано от повърхността в продължение на много милиони години. Именно тогава е открита и непозната до този момент бактерия, но учените допускат освен това и възможността там да живеят и някакви по-сложни организми.

инфо: http://30dumi.eu/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

9 коментара
  1. Анонимен 10 години ago
  2. anonim 10 години ago
  3. Raleva 10 години ago
  4. Надя Дончева 10 години ago
  5. Анонимен 9 години ago
    • joko 9 години ago
  6. Анонимен 9 години ago
  7. Анонимен 7 години ago
  8. oceanpressvarna 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.