Парализиран човек се научи да движи ръката си със силата на мисълта

1За пръв път в света парализиран човек е в състояние да контролира собствената си ръка със „силата на мисълта“. Това е още една стъпка в развитието на мозъчно-компютърните интерфейси, които създават невролозите в Medical Center в Ohio State University.

23-годишният пациент загубил способността да движи ръцете и краката си в автомобилна катастрофа преди четири години. Учените успели да му помогнат, като създали системата Neurobridge. За първи път след инцидента мъжът може да движи ръката си.


За да се стигне до това, в мозъка (в моторния кортекс) на пациенти са били имплантирани 200 електроди, а металната пластина била фиксирана на черепа. Електрическите сигнали от невроните в мозъка чрез мозъчно – компютърен интерфейс се трансформират в стимулаторни сигнали за мускулите на ръката. До мускулите те достигат чрез специален ръкав, поставен на ръката му.

Така, системата Neurobridge изпълнява функцията на повредения гръбначния мозък, предавайки сигнали от мозъка до мускулите.

инфо: http://30dumi.eu/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.