Великият лечител Петър Димков (видео)

димков

Петър Димков

Народният лечител Петър Димков, който е известен с името Лечителят, винаги ще остане в сърцата на хората, които са потърсили помощта му и са намерили изцеление от неговата ръка.

Петър Димков е роден на 19 декември 1886 година в град София, в семейството на свещеника Иван Димков. Получил е началното си образование в столичното училище „Денкоглу“. През 1899 година заминава за Петербург, Русия, където завършва военно училище. През 1909 година е назначен като подпоручик в 25-и Драгомански полк в Цариброд. Участвал е във всички войни за обединението на България. Раняван е 8 пъти. Още в този период открива способностите си да лекува. Спасява голяма част от войниците, които се разболяват от холера. Уволнява се от армията през 1936 година с чин полковник.

От неговия военен период в историята на България, ще останат много заслуги като това, че ръководи построяването на Аспаруховия вал във Варна, построяването на Арката – портал на Осми Приморски полк във Варна. Има основна заслуга и за построяването на парка – мавзолей „Владислав Варненчек“, също  във Варна. Когато е бил командир на 21-ва пехотна дружина в град Карлово през 1933 година, той спасил от разрушаване родната къща на Васил Левски и спомогнал за нейното възстановяване. Планът е бил къщата да се събори, за да се построи нова улица, но благодарение на Петър Димков не се е осъществил. Независимо къде се е намирал по време на военната си служба,  навсякъде Лечителят е оставял значима следа.

По-голямата част от живота си Петър Димков прекарал в изучаване на билки, събиране на рецепти, работел върху тяхното осмисляне и доразвиване. В лечението на различните болести той откривал и прилагал свои оригинални съчетания от билки. Лечителят наблягал на принципи, които са извлечени от народната медицина:

1. Лечението да става само с естествени природни средства.
2. Лечението да се насочи към общо укрепване на организма, като се  промени храненето и начина на живот.
3. Лечението да е строго  индивидуално – в зависимост от болестта и човека.
4. Да се въздейства на целия организъм, а не само на болния орган.
5. С помощта на  внушението и самовнушението, да се създава увереност в болния за оздравяването му.
6. Работейки с народната медицина, Димков не използва апарати и инструменти, а въвежда действието на различни средства – компреси, лапи, бани, душове, фрикции, масажи, водолечебни процедури.

Петър Димков е един от първите, които проповядват природосъобразния начин на живот. Има издадени 4 негови книги:

„Българска народна медицина“ /издавана 5 пъти от 1926 г. до 1937 г., преиздавана още през 1977 г., 1991 г., 1993 г. и 2008 г. /

„Хигиена и лекуване на душата“

„Молитвеник“

„Очна диагноза“.

През целият си земен път с успех и абсолютно безвъзмездно, той е лекувал хората и не случайно е наречен Петър  Димков – Лечителят.

инфо:  http://petardimkov.com

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook


Лечителят Петър Димков (филм) by OnlyThatBreath

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.