На 88-годишна възраст почина изобретателят на компютърната мишка

а2

д-р Дъглас Енгълбърт

На 88-годишна възраст в Калифорния почина инженерът и пионер в информатиката, изобретателят на компютърната мишка д-р Дъглас Енгълбърт.

Това съобщиха от института, носещ неговото име. Ученият е починал в дома си в Атъртън, в Силиковата долина. Родениуят в Орегон учен се премества в Калифорния, за да започне да работи в Станфордския изследователски институт, след като през 50-те години завършва електронно инженерство и информатика.

Това е по времето когато компютрите все още заемаха цели стаи. Работата му, както и на неговия екип, полага основите на съвременната информатика. Той работи в областта на осъществяване на видеоконферетнта връзка, телеконферентна връзка, електронната поща, хипертекстовите връзки, но е най-известен като бащата на компютърната мишка.


Патентът за мишката, която тогава е представлявала дървена кутийка с две метални колеца, е внесен през 1967 и получен през 1970 г. Представянето на неговото изобретение става на 9 декември 1968 г. пред хиляда души в Сан Франциско по време на конгрес.

Събитието е наречено „майката на всички демонстрации“. Инженерът Дъглас Енгълбърт е автор на 21 патента. Неговата научна група разработва и предшественика на интернет Arpanet. През 2000 г. Енгълбърт е удостоен с Националния медал за технологии, което е най-високото отличие в тази област.

инфо: http://science.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.