Прекаленият сън вреди на мозъка

сънПрекаляването със съня на средна възраст може да е точно толкова лошо, колкото недоспиването.

Изследване сред близо 9000 души установи, че хората на възраст между 50 и 64, които спели по-малко от шест часа на нощ или повече от осем часа, имали по-лоша памет и способност за вземане на решения.

Опасностите от твърде малко сън са добре известни, но последното изследване, проведено от експерти от университета Уоруик (Warwick.ac.uk), показва, че прекаляването може да създаде същите проблеми.

Според д-р Мишел Милър с възрастта се променя количеството сън, от което се нуждаем и начинът, по който той се отразява на тялото и мозъка.


Колегата му проф. Франческо Капучио заяви, че набавянето на правилното количество сън при възрастните хора може дори да предотврати отслабване на умствената дейност, свързана с възрастта, която води до деменция.

„Сънят е важен за доброто физическо и психическо здраве. Оптимизирането на съня в напреднала възраст помага за забавяне на отслабването на мозъчната функция с възрастта или може да забави и предотврати бързото отслабване, което води до деменция“, счита проф. Капучио.

Шест до осем часа сън на нощ са особено важни за оптимална мозъчна дейност при хората на средна възраст.

Резултатите отговарят на предишни изследвания, които показаха, че шест до осем часа сън на нощ е оптималното количество за физическото здраве, включително намалява риска от затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

При хората на средна възраст има голяма връзка между качеството на съня и когнитивните им умения.

Набавянето на достатъчно сън е от съществено значение, защото мозъкът се изчиства, докато тялото спи, като се освобождава от вредни токсини, натрупани в течение на деня.

Вижте още: 

КОИ СА НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ КОШМАРИ И КАКВО ОЗНАЧАВАТ СПОРЕД ПСИХОЛОЗИТЕ

инфо: http://novinite.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.