Откриха река под Черно море

рекаУчените от университета в Лийдс, Англия, са открили на дъното на Черно море  подводна река.

Това е първят открит подобен случай.

Откритието е направено благодарение на специална  подводница. Установено е, че дължината на реката е 60 километра,  широчината – 970 метра, а скоростта  на водата – около 7,5 км/ч.

Интересен факт  е, че в  реката преминава огромно количество вода – 22 000 кубически метра в секунда.

Все още не е дадено име на реката, която е с изключително висока концентрация на сол. На места водният поток е с дълбочина 38 метра.

Учените обясняват, че подводните  реки са съвсем различни от тези, които са на повърхността.

През 2007 г. в близост до източното крайбрежие в провинция Zhejiang , китайски геолози открили подземно езеро с прясна вода, разположено на 300 метра дълбочина под океанското дъно.

Подземните  реки не са рядкост на Земята, те се срещат на няколко места. Едно от тях е Юкатан, Мексико, където  се намира най-дългата река  на планетата. Дължината и е 154 километра и свързва две пещери. Водолазите изследват реката, защото има предположения, че тя е свързана и с други пещери. Ако това се окаже вярно, реалната и дължина може да достигне 200 километра.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

4 коментара
  1. konstantin darov 11 години ago
  2. АЗ 11 години ago
  3. Penka 11 години ago
  4. demokrat 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.