Норвежец разгада шифър на викингите

Carved Viking RunesРуническият шифър на легендарните викинги, изумяващ специалистите десетилетия наред, беше разшифрован от норвежки рунулог, пише сайтът megavselena.com

Кодът, наречен йотунвилур, се отнася за периода XII–XIII в. и се появява единствено в девет надписа, открити на различни места в Скандинавия. Йонас Нордби  успява да намери ключа към загадъчния шифър на текста,  след като открива табелка от Берген, на която  някакви си Лавранс и Сигърд изрязват своите имена с йотунвилур и с руническа азбука.

„Използването на шифри е било много широко разпространено и голяма част от населението го е използвало. Поради това мисля, че хората се се обучавали на шифър едновременно с руническата азбука“, заявява Йонас Нордби, който преподава в университета на Осло.


Руническият шифър на легендарните викинги, изумяващ специалистите десетилетия наред, беше разшифрован от норвежки рунулог

Първоначално ученият анализира около 80 зашифровани рунически записи, намерени в Северна Европа, част от които са от 800 г. Ключът към тяхното разгадаване се оказва последната буква в името на самата руна.

Девет от намерените записа са закодирани с шифър, при който всяка руна има свое име. Когато се шифрова, тя се заменя с тази, обозначаваща звука, на който първата завършва. Тъй като обаче имената на голям брой руни завършват еднакво, текстът не подлежи на еднозначна разшифровка. Именно поради това Нордби смята, че самият шифър е използван не за предаване на съобщения, а само за запомняне на самите руни.

инфо: http://www.chudesa.net/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.