Случайност ли са съвпаденията?

зарКаква е вероятността да срещнете някого, роден на една и съща дата с вас? Суеверните хора виждат в това мистични предзнаменования, а материалистите ги обясняват с прости съвпадения. Наистина ли е толкова просто? Доктор Бернард Д. Бейтмън, професор по психиатрия в университета във Вирджиния усилено се занимава с научен анализ на съвпаденията, за да открие има ли логика в тях като явления, разказва „Мениджър Нюз“.

Съвпаденията като феномен са изследвани и преди това. Основателят на статистическия отдел на Харвардския университет Фредерик Мостелър и неговият колега Пърси Диаконис опитали да изчислят как нараства вероятността рождения ден на няколко напълно непознати помежду си хора, събрани на едно място да е в един ден.

Както знаем, годината има 365 дни, а високосната – 366. Така че, за да има поне двама, родени на една и съща дата в една компания, общият брой на хората в нея трябва да превишава 366. Учените обаче изяснили, че в компания от 18 души шансовете поне трима да имат една и съща рождена дата са 50 на 50, в група от 88 души, поне двама ще имат една и съща рождена дата, а в компания от 187-ма не по-малко от четирима ще имат съвпадение на датата на раждане.


И на лотария хората печелят по-често, отколкото предполагаме. Така например Мери Воуланс от Торонто, Канада, два пъти печели през 2006 г., вписвайки в лотарийните си билети цифри, които й се присънили. Миналата година Диана и Кери Кармайкъл от Аризона за втори път спечелили джакпот след като късметът им се усмихнал 1995 г.

Далеч по-сложно е да се обясни случая с жена, подложена на тормоз и насилие от мъжа си. Веднъж, когато се приготвяла за поредна среща с него, на която той за пореден път щял да й иска прошка, заради което така и не намирала сили да се раздели завинаги с агресора, телефонът й звъннал. Оказало се, че отсреща са сбъркали номера. Но жената се заговорила и от дума на дума, станало ясно, че случайността я е свързала също с жертва на домашно насилие. Нашата героиня възприела това като знак от съдбата, че повече не бива да прощава на мъжа си. Срещнала се с него и му съобщила, че е взела решение да се разделят.

Проф. Бейтмън анализирал този случай като потърсил за мнение различни специалисти. Едни заявили, че въпросното телефонно позвъняване не надхвърля рамките на статистическата вероятност. Други – че жената е отдала такова голямо значение на разговора, тъй като явно е от хората, склонни във всичко да виждат знаците на съдбата. Трети – че съвпадението не може да е случайно и е свързано с провидение…

Бейтмън смята, че да се обявяват съвпаденията за случайности е равносилно на това да се признае, че те изначално не са от значение.

„Много от съвпаденията възникват поради неизвестни причини, които така и не можем да открием. А случайността не е обяснение, а просто констатация на случилото се. Следователно, не бива да се поставя знак за равенство между двете”, твърди професорът.”

Той цитира в подкрепа на тезата си известен случай с братя близнаци, които били разделени още в ранното им детство. Те били осиновени от семейства, които не се познавали помежду си. И в двата случаи, новите родители нарекли децата си Джеймс. Когато пораснали, двамата започнали работа в правоохранителните органи. И двамата имали по два брака, като при това първите им съпруги се казвали Линда, а вторите – Бети. Родили им се синове и двамата ги кръстили Джеймс Алан… Без нито веднъж през цялото това време да са се срещали или поддържали някаква връзка.

Наскоро пък 29-годишната Сара Санагън от Илинойс загинала в автомобилна катастрофа на същото място, където 18 години по-рано, пак в пътно произшествие починала нейната сестра близнак. Това е друг случай, описан от проф. Бейтмън.

Възможно е генетиката или пък някакви астрологически предпоставки да ни подтикват към дадени модели на поведение, предполага той. Затова, по-скоро трябва да говорим не за съвпадения, а за неизвестни на науката фактори, които влияят на съдбата ни, казва професорът.

инфо: http://www.obekti.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

14 коментара
 1. Анонимен 10 години ago
 2. Анонимен 10 години ago
 3. Анонимен 10 години ago
 4. Анонимен 10 години ago
 5. Анонимен 10 години ago
 6. Анонимен 9 години ago
  • Име 9 години ago
 7. Камелия 9 години ago
 8. Катя 9 години ago
 9. Zhang Ziyi fan 9 години ago
 10. Анонимен 9 години ago
 11. Анонимен 9 години ago
 12. Добринка Игнатова! 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.