Най-странните животни и растения, открити през 2012 г.

Теменуга лилипут

виолаТова е една от най-дребните теменуги в света. Открита е в Перу. Среща се в част от платата на Андите. Височината и не надвишава 1 см. По принцип е открита през 60-те години на миналия век, но е описана едва през 2012г.

Гъба лира

гъба лираВодното растение е открито в Тихия океан в близост до Калифорния. Формата на тялото осигурява максимална площ за улавяне на планктон – основната храна на гъбата.

Насекомо от ерата на динозаврите

ера на динТози вид муха е открит в Китай. Древните представители на този вид насекомо са намирани в пластовете почва от юрския период, който е бил преди 165 млн. години. Това означава, че мухата буквално е съвременник на древните животни.

Най-малкото гръбначно животно

безгръбТази миниатюрна жабка е открита в Нова Гвинея. Нейната големина е около 7 милиметра. С този размер жабката подобрява „рекорда“ на предишното най-малко гръбначно. Това е откритата през 2006г. риба, чиито размери достигат 7.7 милиметра.

Колонии от гъбички

gybiСтава въпрос за колонии от гъбички, които живеят върху палеолитните рисунките в пещерата Ласка във Франция.


Археолозите усърдно се стараят да опазят древните скални рисунки от милионите гъбички, които заплашват да ги унищожат. След направен анализ, учените са открили два нови щама, а единият е опасен за хората, които имат слаба имунна система.

Змията „Не на мината“

змияТази малка змия е открита в Панама. Специфичната и окраска я защитава от неприятели, като имитира шарката на силно отровната коралова змия. Храната и включва червеи и дребни яйца. Специфичното име на влечугото произлиза от испанското “No a la mina”, което в превод означава -„Не на мината“. То на свой ред идва от факта,че змията обитавала области, които редовно са били унищожавани, заради добива на желязна руда.

Светещата хлебарка

хлебаркиТози вид луминисцентна хлебарка е бил открит за първи път през 1999г. в Еквадор. До днес са открити над дузина нови видове. Срещат се в мрачни области, където има малко светлина. Органите на една от последните открити хлебарки са разположени така, че насекомото да имитира вид токсични светещи бръмбари.

Маймуната лесула

маймунаТози вид маймуни населяващи Конго,  имат необичайно човешко изражение е до скоро не са били познати на съвременната наука. Въпреки това, те са известни от векове на местните хора.

Това е втори вид маймуна, която е откривана в Африка за последните 28 години.

Социалната пеперуда

пеперудаПеперудата е открита в Малайзия. Била е заснета от любител на насекомите, който качил снимката във Flickr. Американски етимолог я вижда и разбира, че става дума за неописан вид.

Застрашената гора

последнаТова са застрашени вечнозелени дървета, храсти и треви, които се срещат в Мадагаскар, Южна Америка и Каледония.

 Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

източник: econ.bg

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.