Странни звуци се чуват от планина в Сърбия

планинаСамо на 40 км от българо-сръбската граница в сръбската планина Ртан се намира загадъчен връх, който в еднаква степен вълнува учени, метафизици, футуролози и обикновени хора.

През 2012 г., когато немалка част от човечеството бе обхваната от истерия, че на 21.12.2012 г. ще настъпи предреченият в календара на маите край на света, се смяташе, че връх Ртан ще оцелее след апокалипсиса. За спасителната планина писаха световните медии и хотелите в района бяха препълнени.

Планината Ртан е част от Южните Карпати, не е голяма и най-високият пирамидален връх е 1560 м. Дали той е дело на природата, е най-често задаваният въпрос, който между реалността и мистерията още чака приемлив отговор.
За мнозина идеалната геометрична форма на пирамида няма как да бъде образувана по естествен път под влиянието на природни сили. При това с озадачаващите пропорции на Ртан – северният ръб е дълъг 3 км, югоизточният е наполовина по-малък – 1,5 км, югозападният на свой ред също е наполовина по-малък от втория – 750 м. Съотношението между тях е 4 към 2 към 1, а точно такова е съотношението и между надморската височина от основата на всяко рамо до надморската височина на върха – най-дългото рамо тръгва от надморска височина 1000 м, второто – от 500 м, а най-късото – от 250 м.

На 11 януари т.г. бе организирано поредното масово изкачване на Ртан. През годините назад са правени различни изследвания, които категорично доказват, че планината излъчва електромагнитни вълни 28 kHz, нискочестотни звукови вълни и ултразвукови вълни.

През последните 6 г. Ртан е обект на системни проучвания от различни изследователски екипи, които се организират от Центъра за изследване и екология “Духът на Ртан”. Само през 2013 г. са проведени 5 изследователски експедиции и научни конференции, последната от които в края на декември.

Най-интересни са резултатите от т. нар. „Ртан експеримент 2013“, проведен от 2 до 11 август, в който са участвали 20 учени от Канада, Русия, Англия, Италия, Финландия, Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина.
Главният експеримент е продължил 60 часа под ръководството на проф. д-р Слободан Миздрак от Загреб, а използваната за него апаратура е била с тегло 500 кг. Резултатите още не са публикувани, но предварителното заключение е, че Ртан е феномен, който изисква провеждането на нови експедиции и международният екип ще продължи работата си по разгадаване на тайната му.

Центърът “Духът на Ртан” обаче огласи в съобщение до медиите някои от измерванията по време на експедицията. Проф. Миздрак за пореден път доказва, че от върха се излъчва постоянна електромагнитна вълна с честота 28 kHz. В същото време проф. Паоло Дебертолис от Италия измерва на върха звукови вълни с ниска честота от 22 Hz, като звукът може да се чуе от човешкото ухо и наподобява дишане.

Звуковият инженер и специалист по анализ на инфра- и ултразвук Хейки Саволейнен от Финландия засича в първите записи сигнал с честота 40 kHz в подножието на северния склон.
Електроинженерът Горан Марянович пък установява в подножието на Ртан 2 до 3 пъти по-силно електрическо поле от средната стойност и в същото време на няколко пъти инструментите показали липса на електрическо поле. Какъв е източникът на електромагнитни и звукови вълни и къде се намира той, са въпроси без отговори. Докато те не бъдат намерени, остават спекулациите, най-популярните от които са, че в недрата на планината има древна пирамида или извънземен кораб.

Допълнителна доза мистика внася и фактът, че около върха на Ртан почти винаги има облак, който в слънчеви дни прилича на ореол. Силата на това място е открита още преди столетия, когато в района са били построени девет манастира, от които до днес са запазени три. Мистерията на върха и сега привлича хиляди планинари и всяка година се правят масови изкачвания – едно през лятото и второ през зимата около Рождество Христово, което сърбите отбелязват на 7 януари.

Прочетете още: 

Извънземните имат база в Карпатите (видео)

инфо: http://www.novini.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.