Светещите пещери Уайтамо

Oт много време пещерите Уайтамо са известна туристическа атракция, която привлича със своята магическа красота и уникалност. Разположени са в близост до град Уайтамо, а за да се достигне до тях се преминава през малка джунгла.

Уникалните светлинки, които блещукат в пещерите се дължат на обитаващите ги създания. Това са светулките от вида Arachnocampa Luminosa, които имат биолуминисцентни телца и излъчват синьо-зелена светлина. Огромната им популация осветява цялата горна част на пещерите, а гледката която се открива е подобна на подземно нощно небе.

Светулките са привлекли вниманието на различни научни работници. Още през 1887 година започнали първите проучвания в града.  В пещерите се срещат не само светулките, но и традиционните варовикови образувания. Уникалните светещи насекоми обитават и други места по света. Това са езерата Гипслед в Австралия и заливът Тояма в Япония.

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.