Ученето на втори език забавя стареенето на мозъка

мозъкИзследване, обхващащо стотици шотландци в рамките на няколко десетилетия доказва, че научаването на още един език намалява ефекта на влошаване на умствените способности при стареене, пише New Scientist. Положителните резултати не зависят от нивото на интелигентност и възрастта на учене на втория език.

Томас Бак от Единбургския университет във Великобритания и колегите му са използвали данните от изследване върху 1100 души, родени през 1936 година в и около Единбург.

На 11-годишна възраст, при провеждането на познавателен тест било установено, че всички те говорят само родния си език. 853-ма от участниците в проучването били намерени в началото на 70-те им години. 262-ма били научили най-малко един допълнителен език, като 65-ма са го научили след 18-годишна възраст.


Екипът на Бак отново дал на доброволците тест и сравнил резултатите с теста, който са направили на 11 години. Хората, които били научили допълнителен език се справили по-добре от очакванията. Най-силен бил ефектът от научаването на нов език върху общото ниво на интелигентност и четенето.

Според една от водещите научни теории говоренето на няколко езика постоянно активира всички налични думи във всеки от тях, което е упражнение на ума.

Вижте още: 

Учените създават препарат за регенериране на мозъка

инфо: http://interest.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.