Великите писатели, които посегнаха на живота си

Силвия Плат

плат

Силвия Плат

Силвия Плат е американка, родена е в град Бостън. Баща и е бил германец, работел е като зоолог. Запознава се със съпруга си Тед Хюз в Кембридж, където двамата учат. Раждат им се две деца – Фрида Ребека (1960) и Никълъс Фарар (1962). Бракът им се разпада и Тед напуска семейството заради друга жена.

Силвия изпада в тежка депресия, която не била първата в живота и. Тя вече имала няколко опита за самоубийство, извършени в юношеските и години. Едва 30 годишна, тя се самоубива, като се задушава с газ. Интересно е, че жената заради която Тед Хюз изоставя семейството си, убива дъщеря си, а след това и себе си, също с газ.

 

Вирджиния Улф

улф

Истинското име на Вирджиния Улф е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е била британска романистка, есеистка, издател, феминистка и автор на разкази.

След като завършва последният си роман „Между действията“, Вирджиния изпада в поредната си депресия. Този път обаче положението е толкова тежко, че тя спира да пише. Слага край на живота си на на 28 март 1941, когато е на 51 години. Напълва джобовете си камъни и се хвърля в река Оуз. Тялото и е открито чак след 20 дни. Погребена е в градината на къщата си.

Джек Лондон

Джек Лондон

Предполага се, че истинското име на Джек Лондон е Джон Грифит Чейни, но това не е съвсем сигурно, тъй като рожденните му документи са загубени по време на голямото земетресения в Сан Франциско през 1906 година. Той е автор на над 50 книги и около 200 разказа.

В смъртния му акт пише, че е починал на 22 ноември 1916 г. Има слухове, че се е самоубил. Една от версиите е, че е починал от свръхдоза морфин. Останките му лежат в гробището в Глен Елън, Калифорния, заедно с тези на съпругата му Чармиън.

 Ърнест Хемингуей

Ърнест Хемингуей

Ърнест Хемингуей е роден на 21 юли 1899 година и умира на 2 юли 1961 година. Безспорно той е един от най-известните американски автори, освен това е носител на Нобелова награда за литература и награда Пулицър.

През 1960 година Хемингуей е приет за лечение в клиниката Майо в Рочестър, Минесота с диагноза тежка депресия. Остава на лечение там и е лекуван с електрически шокове. Явно „лечението“ не дава резултат, защото Хемингуей се самоубива с любимата си пушка в дома си в Кечъм, Айдахо. Някои от неговите романи са публикувани едва след смъртта му.

Петя Дубарова

Петя Дубарова

Петя Дубарово е българска поетеса, която се самоубива едва на 17 години. Стихосбирката и „Аз и морето“ е издадена посмъртно през 1980 година. По-късно излиза и книгата „Най-синьото вълшебство“, в която е събрано цялото и творчество, личните и писма и дневниците и. Повечето от стиховете си, Петя написва между 11 и 13 си годишнина.

Самоубива се на 4 декември 1977 година с приспивателни. Една от версиите за причините, довели я до това крайно решение е несправедливото обвинение, че е заедно със свои съученици са повредили машина в някаква фабрика, по време на ученическа бригада.

 Пейо Яворов

Пейо Яворов

Morkadis

Пейо Яворов е роден през 1879 г. и умира през 1914 г. Освен един от най-големите български поети,  Яворов е бил също и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

През 1912 г. той се жени за Лора Каравелова, която е дъщеря на държавника Петко Каравелов. Тяхната любов се оказва фатална. До днес се пазят писмата, които двамата влюбени са си разменяли и в тях си личат дълбоката любов и страсти, които са изпитвали един към друг.

На 29 ноември 1913 година, любимата на Яворов се застрелва. Той я намира и оставя писмо с думите „Моята мила Лора се застреля сама. Ида и аз подир нея“. Изстрелът не го убива, но го ослепява. Последвали обвинения, че Яворов е застрелял Лора, състоял се и съдебен процес. На 29 октомври 1914 година поетът се самоубива, като поглъща голяма доза отрова, след което се застрелва.

Юкио Мишима

Юкио Мишима

Истинското име на Юкио Мишима е Кимитаке Хираока. Роден е през 1925 г. Той е известен японски драматург, режисьор и актьор. Бил е номиниран за Нобелова награда за литература 3 пъти и е считан за един от най-влиятелните японски автори на 20 век.

Юкио Мишима прави опит за преврат, целящ да спре изпадането на Япония под западно влияние, но не успява. Това го довежда до отчаяние и на 25 ноември 1970 г. слага край на живота си, като си прави публично харакири.

Стефан Цвайг

Стефан Цвайг

Стефан Цвайг

Стефан Цвайг е австрийски писател. Роден на 28 ноември 1881 г. във Виена, в еврейско семейство. Когато започва Втората световна война той се мести в Ню Йорк, а по-късно и в Бразилия. През февруари 1942 г. се самоубива се заедно с жена си от отчаяние, след нашествието на „кафявата чума“.

Владимир Маяковски

Владимир Маяковски

Владимир Владимирович Маяковски е роден на 19 юли 1893 г. и е един от основателите на футуризма в Русия. Роден е в днешна Грузия, но след смъртта на баща му семейството им се премества в Москва. Маяковски става член на болшевишката фракция на Руската социалдемократическа партия. Една година по-късно е арестувн по обвинения за подривна дейност. Започва да пише поезия в затвора.

Самоубива се, когато е на 36 години. До ден днешен все още има съмнения, дали това наистина е било самоубийство, или Маяковски е бил поредната жертва на сталиновия режим.

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.