Кои храни са забранени в някои държави

Храните, които се консумират всекидневно тук, са абсолютно табу в някои части на света.

Много хора се лишават от определени храни поради здравословни, религиозни или етични съображения. В някои държави консумацията на определени продукти не може да бъде въпрос на личен избор, тъй като те са абсолютно забранени. Къде и с какво е прието да се храни човек?

Говеждо месо

В индуистката религия кравата се смята за свещено животно и поради тази причини консумацията на телешко е абсолютно забранена. Голяма част от индуисите са вегетарианци. Урината на кравите се събира и се ползва като гориво, кравешката тор се ползва за настилка, а млякото се дава на кърмачетата.

ribaРиба

В Сомалия си имат поговорка, която гласи – „Не говори с мен с уста, която яде риба“. Рибата е забранена храна в Еритрея, Джибути, Кения, Танзания, Етиопия.

Карантии

В повечето страни в Европа карантиите се определят като опасни и дори не се считат за храна. Една от причините е, че карантиите пренасят по-лесно вируса, причиняващ луда крава.

Свинското месо

Според мюсюлманските и юдеистките вярвания, свинското месо се счита за мръсно, защото прасето е всеядно животно (каквото впрочем е и човека бел.ав). Поради тази причина, хората изповядващи тези две религии никога не се хранят със свинско.

Чесън и лук

Будизма и индуизма забраняват употребата на чесън и лук, но само по времето на религиозните празници. За будистите пикантните подправки също са забранени, причината е, че събуждат „низките“ страсти в хората.

Заешко месо

Според Библията заекът е нечисто животно и не се препоръчва за храна.

Кучешкото месо

За повечето хора яденето на месо от куче е абсолютно неприемливо. В Северна Корея и Виетнам обаче са на друго мнение. Там консумацията му е нещо съвсем нормално и е изключително разпространено. Юдеизмът и ислямът определет и кучето като мръсно животно, съответно и неговото месо е абсолютно забранено.

През последните години във Франция и Италия се появиха ресторанти, които предлагат нов вид „деликатес“ – месо от катерица.

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.