Зеницата реагира и на въображаеми предмети

окоУчени от университета на Осло са открили неочаквана  особеност на човешкото око и на мозъка. Оказало се, че зениците  се разширяват и свиват не само от ярка светлина или в тъмнина,  но и от въображаеми предмети – ярки или тъмни, съобщи Нюзру.

По време на експеримент е била измервана големината на  зениците на група хора с помощта на инфрачервен прибор.

Първоначално доброволците е трябвало да гледат екран, на който  са се появявали триъгълници с различна яркост. След това вместо фигури е бил оставен сив фон, а участниците е трябвало да си представят тези триъгълници.

В резултат размерът на зениците се е променял в зависимост  от яркостта на въображаемата фигура. Колкото по-ярка е била тя,  толкова по-малка е била зеницата.

Разширяване на зениците по принцип се наблюдава при емоционална възбуда, при болка, при поемане на някои видове наркотици и на антихолинергични препарати (атропин). А се свива под въздействието на седативни препарати, алкохол и опиоиди.

инфо: http://interest.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.