Фердинанд Маркос, крадецът на златния Буда

r1

Роджър Рохас позира със златната статуя на Буда

От 1965 г. до 1986 г., Фердинанд Маркос управлявал Филипините, първо като избран от народа лидер, а след това като диктатор. По времето, когато Маркос бива свален, личното му богатство се оценява на $ 10 милиарда. Малцина са се осмелявали да оспорят публично политиката на Маркос.

Но на 5 май 1971 г., един човек на име Роджър Рохас обвинява Маркос и неговите войници в кражба на златна статуя на Буда, която е направена от масивно злато и струва милиони.

През 1970 г. Роджър Рохас и семейството му живеели на 200 мили северно от Манила на филипинския остров Лусон. През уикенда Роджър прекарал времето си, като търсел съкровища заедно с голяма група от филипинци. Един от колегите му притежавал карта на съкровище, която му била завещана от баща му – бивш служел в японската армия по време на Втората световна война. Картата показвала точното местонахождение на тунели в които японците са крили кюлчета злато. Рождър бил убеденн, че картата на колегата му е истинска.

„Ние бяхме приятели от много време, когато той ми довери, че знае за това съкровище, скрито в някакви тунели. Бях сигурен, че информацията му е истинска – все пак той беше син на японски войник“.

Роджър и колегата му наели работници, които да копаят. След няколко седмици работа проникнали в сложна система от тунели, в които имало разположени железопътни релси. За тяхна изненада открили и няколко човешки скелета, веротно на японски войници. В една от галериите попаднали на поразителна находка – масивна златна статуя на Буда. Точно както предсказвала картата, имало множество кутии пълни със златни кюлчета. Роджър решил да взривят тунела, за да скрият съкровището. Той планирал да продадат Буда и с част от спечелените пари да купят оборудване, с което да извозят огромните количества злато.

Роджър скрил статуята в дома си. Намерил потенциален купувач който потвърдил, че находката е от чисто злато. Когато той си тръгнал, Роджър и брат му решили да разгледат статуята по-отблизо, защото им направило впечатление, че търговецът обърнал специално внимание на шията на златният Буда.

‘“Брат ми и аз предположихме, че статуята е куха отвътре.“

Оказали се прави. Открили, че вътрешността на Буда е пълна с диаманти. За негов лош късмет обаче, новината за намереното съкровище вече се била разпространила и достигнала до двореца на президента в Манила.

f1

Фердинанд Маркос

Въпреки, че във Филипините било демокрация, Фердинанд Маркос управлявал като цар с желязна ръка и груба сила. Два месеца след намирането на статуята войници нахлули в дома на Роджър.  Червените панделки на техните пушки показвали, че са членове на елитната дворцова гвардия на президента Маркос. Рождър разказва:

„Те взеха всичко, дори спестовните книжки на децата ми. Всичко което жена ми беше наследила, всичките бижута, всички диаманти в гардероба. Те взеха абсолютно всичко. Ако се бяхме противопоставили просто щяха да ни убият.“

На следващия ден, Роджър и братята му съобщили за инцидента на местната полиция. След това той посетил съдията Пио Маркос, приятел на семейството:

„Казах му:

– Господин съдия, защо го остави ги конфискува моето съкровище, ние сме приятели.

Morkadis

А той ми отвърна:

– Роджър нищо не мога да направя. Президентът знаеше за съкровището. Така ми беше заповядано.“

Съдията го предупредил, че той и семейството му се намират в голяма опасност и те се пронудили да се скрият в селце в джунглата.

Докато Роджът и семейството му били изолирани, филипинските репортели вече се били добрали до историята. Маркос гордо показвал златната статуя на журналистите. Политическите му опоненти обаче смятали, че той е подменил статуята с фалшива. Те искали да злепоставят Маркос, затова издирали Роджър и започнали да го убеждават да са върне в Манила и да идентифицира Буда. Това вбесило Маркос. На Рождър му се наложило отново да се крие, но само две седмици по-късно той бил намерен от дворцовата гвардия.

„Трима непознати мъже се приближиха към мен с насочени пушки. Казаха ми, че трябва да се кача с тях в колата и да ме отведат в Манила. Аз знаех, че са войници, но нямаше как да избягам.“

Войниците отвеждат Роджър в хотел и го измъчват, заставяйки го да подпише документ в който си признава, че е излъгал за статуята на Буда. Държат го там в продължение на няколко седмици. Въпреки мъченията той не се пречупва.

„Бях дал обещание, че никога няма да издам местонахождението на скритото съкровище и тунелите и ще пазя тайната, дори с цената на живота си!“

В крайна сметка на Рождър му било позволено да се види със семейството си. След краткото свиждане той отново е отведен в хотела, но успява да избяга през прозореца на тоалетната. След бягството си отново минава в нелегалност. Той никога повече не вижда златният Буда.

Най-малко двама свидетелят твърдят, че са виждали статуята в една от летните резиденции на Маркос.

Фердинант Маркос умира през 1989 г., но според слуховете семейството му все още притежава и крие ценната находка.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.