Австралия счупи над 200 климатични рекорда с най-горещото си лято

В най-горещото австралийско лято, откакто се води статистика, са отчетени над 200 климатични рекорда, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на базираната в Сидни организация „Клаймит каунсъл“.

Летният сезон в Австралия между декември и февруари беше белязан от рекордни горещини и други екстремни климатични проявления.

От организацията отбелязват, че само за 90 дни в страната са отчетени 206 климатични рекорда.

„Характерни за лятото бяха продължителните горещини, условията на суша в източната част на Австралия и горските пожари в цялата страна“, казва Аманда Маккензи от „Клаймит каунсъл“, допълвайки, че сезонът е поредният пример за последствията от климатичните промени.

Горските пожари в Австралия започнаха по-рано, бяха по-продължителни и засегнаха райони, които обикновено не застрашават – дъждовните гори в Тасмания и Куинсланд.

Силните валежи и наводненията в края на януари и началото на февруари нанесоха непоправими щети в северната част на Куинсланд.

Жегата в рекордно горещото лято беше толкова голяма, че на места плодовете се сготвяха, докато още висят по дърветата.

„Лятото в Австралия обикновено се свързва с разпускане – барбекюта на открито и лениви дни на плажа. „Адските“ температури на места обаче го превърнаха в сезон на тревожност“, казва Аманда Маккензи.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Последен призив за спасяване на света от „климатична катастрофа“

Към 2030 г. климатът на Земята ще е като този преди 3 милиона години

Климатичната война

Айсберг два пъти по-голям от Ню Йорк се откъсва от Антарктика

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.