Айсберг два пъти по-голям от Ню Йорк се откъсва от Антарктика

Спътникови снимки на НАСА показват, че огромен леден блок, два пъти по-голям от Ню Йорк, ще се откъсне всеки момент от Антарктика. Става въпрос за шелфовия ледник Брънт, предаде bgr.com.

Учените наблюдават цепнатината от десетилетия.

НАСА сподели две снимки на ледника – първата, направена от Landsat 5 през януари 1986 г. и друга, направена от Landsat 8 през януари 2019 г. Голяма пукнатина, видима на изображенията, е нараснала значително през последните три десетилетия и почти обхваща целия леден шелф.

Друга пукнатина по вертикалата е наречена Хелоуинската пукнатина, защото се появява през месец октомври 2016 г. Скоро двете пукнатини ще се срещнат, което ще доведе до отделянето на най-големият айсберг от шелфа. От НАСА обаче твърдят, че леденият блок няма да бъде монументален по размер и вероятно дори няма да влезе в топ 20 на най-големите ледени късове.

Учените се опасяват, че отделянето може да дестабилизира ледника, което ще постави под въпрос бъдещето на изследователите от научната станция “Халий”, която се намира там. Бъдещето на шелфа може да се предвиди, когато стане ясно къде ще се съберат линиите на разлома.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Регистрираха резки климатични промени в Баренцово море

Последен призив за спасяване на света от „климатична катастрофа“

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Към 2030 г. климатът на Земята ще е като този преди 3 милиона години

Оръжията за масово унищожение и промените в климата – най-големите заплахи за света

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.