Албумът на мъртвеца

3

Изобретяването на фотографията по време на Викторианската епоха дава началото на една необичайни и доста зловеща практика – фотографирането на починали хора.

6

Постмортем фотографията е била особено разпространена и популярна във всички слоеве на обществото, защото е давала шанс на скърбящите семейства да запазят скъп спомен от хората, които обичат, и които са изгубили.

4

По време на Викторианската епоха смъртността е била доста висока заради лошата хигиена, болестите и липсата на модерни лекарства. Едни от най-уязвимите групи са били децата.

8

Почти не е имало семейства, които да не са загубили едно или повече деца и фотографията е била единствения начин да запазят жив спомена за рожбите си.

5

Разбира се, фотографите са снимали и живи хора, но фотографирането е струвало толкова скъпо, че хората рядко са си ги позволявали приживе. Те отделяли средства да обезсмъртят близките си едва пред лицето на смъртта.


Това наложило и зловещата мода мъртъвците да не бъдат фотографирани просто положени в ковчезите си, а да присъстват на фотографиите, все едно са живи. За целта те често били обличани с най-хубавите си дрехи.

6

Починалите деца били снимани в обятията на родителите си, а живите – в скутовете на мъртвите си майки.

Специални устройства придържали починалите в седнала или изправена позиция, а когато фотографът закъснеел няколко дни и тялото на покойника започнело да се разлага, то било покривано с кърпа или специална маска.

1

Morkadis

Постмортем фотографията разцъфтявала и се развивала. Фотографите използвали все по-изобретателни начини, за да вдъхнат живот на онези, които са го изгубили. Те им правели прически, гримирали ги, дори им рисували изкуствени очи.

2

Но всички усилия си стрували, защото след това на снимките мъртвецът излизал кристално ясно, като жив, докато живите му роднини винаги излизали леко замъглени.

3

Този феномен се дължи бавния процес чрез който се е извършвало заснемането по онова време. Заснеманите е трябвало в продължение на няколко минути за стоят абсолютно неподвижни, за да се освети плаката, а живите хора не могат просто за застинат.

4

Албумът на мъртвеца е присъствал почти във всеки дом по време на Викторианската епоха така, както години по-късно присъстват обикновените и дигитални албуми.

5

И въпреки че днес практиката да се снимат мъртъвци в определени пози може да ни се струва зловещ и извратен, тя е срещала широко обществено одобрение в миналото.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

СНИМКИ НА МЪРТЪВЦИ – ХИТ ВЪВ ВИКТОРИАНСКА АНГЛИЯ (ГАЛЕРИЯ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.