Археолог преведе заклинания на средновековна секта

1Древен фолиант, вероятно написан от представителите на една от най-раннохристианските секти, се оказа ръководство за странни ритуали и заклинания.

За книгата, чието съдържание е не по-малко загадъчно от нейния произход, разказват специалисти от Австралия.

Сифиане, или последователи на Сит – е гностична секта, съществувала на границата между Античността и Ранното средновековие. Сит е един от библейските патриарси, третият син на Адам, както се споменава в първата книга от Петокнижието.

Според д-р Малкълм Чот, историк от университета „Макуори“, именно сифианин е написал мистичната книга, чието заглавие може да се преведе като „Пособие по ритуална сила“.


Необичайното творение на безименния автор на коптски език в думи и рисунки запознава читателя с различни магични обреди. В книгата се съдържат редица заклинания и ритуални действия, които помагат за изцелението от болести, за прогонването на зли духове и дори за омагьосването на даден човек.

Странният на вид талмуд се състои от 20 страници и е изработен от пергамент. Вероятно родина на книгата е територията на Горен Египет от VII–VIII век от нашата ера.

Фолиантът се съхранява от 1981 година в хранилището на Музея за антични култури към университета „Макуори“ в Сидни – тогава книгата била закупена от колекционер на име Михаел Факелман. Как се е озовала тя у него и къде е съхранявана, историците не знаят.

„Книгата започва с дълга поредица витиевати молитви, които след това се заменят с рисунки и заклинания – пише д-р Чот в своята книга, наречена „Коптски справочник по свръхестествена ритуална сила“ (A Coptic Handbook of Ritual Power).

Коптските ритуали носят битов характер и не впечатляват със сложност. Така например читателят може да е съветван да прочете молитва над два пирона, а след това да ги забие в касата на вратата, по един от всяка страна.

Според учения едно от най-дългите заклинания е посветено на изцелението на разпространена по това време болест – инфекциозна жълтеница (лептоспироза).

Любопитно е, че книгата е била написана в Египет в епохата на ранното християнство. На страниците се срещат препратки към името на Исус, Сит в митологията на сифианите. В една от строфите директно се казва „Сит, Сит, жив Христос“.

Освен това книгата съдържа и името на неизвестна, но божествена фигура, наречена Бактиот.

„Това е двойствена личност. Изглежда, Бактиот олицетворява велика сила и се явява главен в материалния свят“, обяснява д-р Чот.

Ученият особено се вълнува от въпроса кой може да е бил „потребител“ на книгата. Официалната църква е смятала сифианите за еретици и към VII в. от н.е. те са били доста малобройни.

„Не може да се каже със сигурност, вероятно това е бил някой, свързан с мистицизма и нямащ официален духовен сан. Поради гоненията хората са предпочитали да не афишират своята магическа дейност“, казва Чот.

инфо: megavselena.com

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Вижте още: 

ИЗКУСТВОТО НА МАГИЯТА И ЗАКЛИНАНИЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.