Археолози откриха голяма гробница в Северна Гърция

гробницаАрхеолози в Гърция откриха огромна гробница, която е датирана от около 300 г. пр.н.е. и може да се окаже на един от генералите на Александър Велики или на член от неговото семейство. Намерена е под огромна могила в близост до древния град Амфиполи в северната част на Гърция.

Андонис Самарас, министър-председател на Гърция, посети разкопките във вторник и описва откритието като „изключително значимо“.

Широк пет ярда път води до гробницата, входа на която е „пазен“ от два сфинкса.

Археолозите изключват възможността гробницата да е на император Александър, тъй като се смята, че той е бил погребан в Египет, след като е починал от треска във Вавилон през 323пр.н.е.


Гробницата е намерена в северната област на гръцка Македония, от където Александър започва да гради своята империя.

„Сигурно е, че ние стоим пред особено значима констатация. Земята на Македония продължава да се движи и да ни изненадва, разкривайки своите уникални съкровища, които формират невероятната мозайка от гръцката история, от която всички гърци са много горди“, заяви г-н Самарас.

Археолозите, които са започнали разкопки на обекта през 2012 г., се надяват да проучат напълно гробницата до края на месеца, за да се определи точно кой е бил погребан там. Обектът се охранява от полицията, докато археолозите продължават своите разкопки.

Катерина Перистери, ръководител на отдела за древни паметници в Северна Гърция казва, че някои от генералите и адмиралите на Александър имат връзки с района около древния град Амфиполи. Това е и мястото, където съпругата му Роксана и синът му, са били убити в 311пр. н .е. от Касандър, македонски генерал воювал в империята след смъртта на Александър Велики.

Разположена около 65 мили североизточно от втория по големина град в Гърция Солун, гробницата е най-голямата откривана някога в Гърция.

Тя вероятно е принадлежала на „виден македонец от тази епоха“, казва Министерството на културата.

Гробницата, която се състои от бели мраморни декорации и изрисувани стени, е частично разрушена по време на римската окупация на Гърция.

Амфиполис е основан като атинска колония в 437 г. пр.н.е., но завладян от Филип II Македонски, баща на Александър, в 357 г. пр.н.е..

Александър Велики еднолично променя историята на древния свят със светкавично темпо на завоевание. Роден в Пела, древната столица на Македония през 356 г. пр.н.е., той е образован от философа Аристотел. Когато баща му е убит през 336 г. пр.н.е., Александър е избран да консолидира царството на Македония, преди да се впусне в завладяването на могъщата персийска империя.

Той е начело на армията си, побеждавайки в цяла Мала Азия, Сирия и Египет, създавайки империя, която в крайна сметка се простира от Дунав до границите на Индия.

Вижте още: 

ОТКРИХА ПЪЛНА СЪС ЗЛАТО И МУМИИ ГРОБНИЦА НА ЗАГАДЪЧНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ УАРИ

инфо: http://lifebg.net/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.