Археолози откриха три църкви и параклис край Драгойново

археолог

Големи фрагменти от църковни стенописи са разкрили архелозите в местността Хасара над първомайското село Драгойново, където от 6 години се работи поепископски компплекс с културно и религиозно значение.

Според ръководителя на експедицията доц. Иван Джамбов, последните открития са доказателство, че този център е бил с огромно значение за времето си. В комплекса се преминава от църква в църква. Според учените на това място е имало и камбанария. Храмовете са датирани от 10 -14 век. Уникалната триабсидна църква, открита миналата година, е изградена през 10 век и е с изключителен градеж за времето си.

Тази година археолозите са продължили разкопките и са открили още един храм и параклис. При градежа на църквата строителите са използвали стръмния терен, като са оформили стъпала към храма. На една от скалите при входа е издялан кръст. Непосредствено до него е открит гроб. От входа на новооткритата тази година църква се влиза в еднокорабен параклис, свързан с триконхиалната църква. Строежът е изцяло подчинен на раннохристиянската архитектура. Параклисът е с кръгъл план отвътре и многостепенен отвън. Разкрит е и градеж със зид над 5 метра. При раннохристиянската постройка изследователите намират питус за съхранение на жито.


Стъклени съдове, керамика и останки от обкови на книги свидетелстват за високия ранг на хората, обитавали манастирския комплекс. Традициите на този център са продължили няколко столетия. Тази година за 10 дни археолозите откриха 78 предмета. Сред тях 10 монети. Една от тях е датирана от края на 10 век. На едната й страна е символът „Исус Христос – цар на царете“, от другата – негов бюст. Изображение на Св. Богородица на трон откриват археолозите на друга медна монета, която е от 11 век. Сред разкритите предмети са медни обкови за книги, желязно ножче, части от стъклени гривни с червен и син цвят, керамика и др. „Християнството трайно е започнало да се развива тук през 5-6 век до 19 век.

„Открихме и некропол с над 80 скелети, което означава, че традицията продължава и след като жителите са напуснали този район, т.е. те са почитали този епископски център дори след като са напуснали местността около село Драгойново“, каза доц. Джамбов. Той допълни, че са открити следи на светилище и от времето на траките и монети от елинистичния период.

Откритията на археолозите в Южна България могат да бъдат свързани в общ туристически маршрут „Маркели- Драгойново“, който да привлича посетители от страната и чужбина. Идеята е на кмета на Първомай Ангел Папазов и е съгласувана с кметовете от Регионалната асоциация на общините „Тракия“, съобщи Дарик.

Вижте още: 

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА НАЙ-СТАРИЯ ТЕЛЕСКОП В СВЕТА

инфо: http://www.dnesplus.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.