Археолози откриха най-стария телескоп в света

телескоп 1Учените днес имат на разположение модерни и свръхмощни телескопи, с които могат да наблюдават нощното небе и да правят всевъзможни открития. Но какво са представлявали първите инструменти от този тип, къде и кога точно са били създадени те? Повече информация по въпроса могат да дадат археолозите от град Делфт, Холандия, които наскоро се натъкнаха на интересна находка.

Специалистите попаднаха на най-стария в света напълно запазен телескоп, с който може да се извършва наблюдение на звездното небе.

Археолозите открили старинното устройство по време на разкопки на място, където се извършва строителство на железопътен тунел. Те изпратили артефакта в музея Boerhavenв Лайден, откъдето потвърдили предположението, че става дума за телескоп. Изследователите предполагат, че устройството е създадено през ХVII век.

телескоп 2

Стъклото на телескопа не се отличава с високо качество. Върху него има множество „балончета“ и неравности, което предлага не особено добро изображение на наблюдаваните обекти.


Въпреки това устройството осигурява петкратно увеличение, потвърждават от лабораторията в Лайден.

Самото то не е особено голямо – дължината му се равнява на приблизително 10 сантиметра, поясняват изследователите.

„Стъклото беше толкова примитивно, че трудно можеше да се определи, че това е леща. Ние го почистихме и сега телескопът отново може да се използва“, разказва представителят на музея Темен Кокют.

телескоп 3

За родина на „зрителната тръба“ се смята именно Холандия. През 1608 г. холандският майстор Ханс Липерсхей за пръв път демонстрирал своето изобретение.

Съществуват гравюри от този период с изображения на телескоп. До този момент обаче се считаше, че нито един телескоп в Холандия не се е запазил.

Известни са всичко на всичко 20 старинни холандски телескопа, като най-древният от тях датира от втората половина на XVII век. Новооткритият обаче явно е най-стар от всички, тъй като, според учените, е създаден през 1650 г.

Вижте още: 

Мистериозен предмет от алуминий вече 40 години шокира науката

инфо: http://actualno.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.