Кои предсказания за бъдещето се сбъднаха? (част 1)

Преди повече от 100 години, в 1900 г., американският инженер Джон Уоткинс направил серия предсказания за това какъв ще бъде светът през 2000 г. Такива предсказания са правени от мнозина в началото на новия век. Интересното в случая е, че много от предсказанията на Уоткинс са се сбъднали, съобщава BBC.

През декември 1900 г. Уоткинс написал развлекателна статия, озаглавена „Какво може да се случи в следващите сто години“, за американското женско списание „Ladies Home Journal“.

Статията започвала с думите „Тези предсказания ще ви се сторят странни, почти невъзможни“. След това Уоткинс твърди в статията, че за написването й се е консултирал с най-големите учени по това време.

Неотдавна редакторът в историческия отдел на Saturday Evening Post, Джеф Нилсон открил старата статия и бил поразен от това, колко много от предсказанията на Уоткинс са се сбъднали.

И така, ето десет от сбъдналите се предсказания на Уоткинс:

 Цифрова цветна фотография

а1„Хората ще изпращат снимки на всякакви разстояния. Ако след сто години в Китай има сражение, снимките от най-ярките моменти ще бъдат публикувани във вестниците само след час. Фотографиите ще показват истинските цветове“, пише Уоткинс.

Нилсон отбелязва, че в началото на ХХ век снимка от сражение в Китай би достигнала до американските вестници минимум за една седмица. По това време самата фотография все още е била смятана за чудо, а цветната фотография се е намирала в стадия на експериментите.

Хората ще станат по-високи

а2„Американците ще станат с един-два инча по-високи „, пише Уоткинс. Оказал се прав, при това, прогнозата му е много точна. Ако средният ръст в САЩ през 1900 година е бил около 66-67 инча (168-170 см), то в 2000 година средният ръст е нараснал до 69 инча (175 см).

Мобилни телефони

а3„Безжични телефони и безжичен телеграф ще обхващат целия свят. Мъж, намиращ се в центъра на Атлантическия океан, ще може във всеки един момент да поговори с жена си, която си почива в спалнята в Чикаго. Ще можем да се обаждаме в Китай така лесно, както днес звъним от Ню Йорк в Бруклин“.

По времето на Уоткинс международна телефонна линия с такава дължина не е съществувала. А за мобилна връзка никой дори не е и мечтал.

Полуфабрикати

а4„Готови за употреба храни ще се доставят от големи магазини, подобни на днешните бакалии“.

Morkadis

Уоткинс се оказал прав – днес от всеки супермаркет може да се купят полуфабрикати, от които за няколко минути да се направи пълноценна вечеря.
Наистина, предсказанието му не било съвсем точно. Уоткинс предполагал, че съдовете, в които се намира храната, ще се връщат обратно в магазина за повторна употреба.

Снижаване на прираста на населението в САЩ

а5Уоткинс предсказал, че към 2000 година числеността на населението на САЩ ще бъде между 350 000 000 и 500 000 000 души.

Нилсон отбелязва, че числата дадени от Уоткинс, са твърде високи, но все пак общо взето, той е мислил в правилната посока, а именно, че прирастът на американското население ще намалее. Ако през ХХ век населението на САЩ бе нараствало със скоростта, фиксирана в периода 1800 – 1900 г., то към 2000 година числеността му би достигнала 1 милиард души.

Вместо това числеността на населението на САЩ достигна 280 милиона в началото на ХХІ век.

инфо: zagadkata.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.