Астероид с размерите на Луната някога се е блъснал в Марс

марс

Планетата Марс е била ударена от огромен астероид няколко милиона години след формирането си. С този сблъсък могат да се обяснят наблюдаваните различия между двете й полукълба, сочат резултатите от изследване, цитирани от сп. „Сианс е авнир“.

Двете полукълба на Марс се различават повече едно от друго, отколкото полукълбата на която и да било друга планета в Слънчевата система.

Северното полукълбо на Марс се отличава с равни невулканични терени, а южното – с високи плата и безброй вулкани.

Редица хипотези се опитват да обяснят тези различия.

Най-новата е на геофизици от Политехническия институт в Лозана, Швейцария. Тя гласи, че планетата Марс, както и Земята, е била ударена от гигантско небесно тяло малко след формирането си. Сблъсъкът отключил вулканична дейност, която продължила 3 милиарда години.


Идеята, че Червената планета може да е била блъсната от небесно тяло с големи размери, не е нова. Предишните изследвания обаче сочеха, че сблъсъкът вероятно е станал в северното полукълбо.

Тъй като тази хипотеза не удовлетворявала Джовани Леоне и колегите му от института, те прибегнали до нова компютърна симулация на геоложката история на Марс.

Резултатите показали, че сблъсъкът вероятно е станал недалеч от южния полюс на планетата. В Червената планета се е блъснал астероид с радиус най-малко 1600 км и с маса, която се равнява на 10 на сто от марсианската, т.е. масата му е била приблизително същата като тази на Луната.

Сблъсъкът имал трайно въздействие върху геологията на Марс.

По същото време Земята била блъсната от протопланета с размерите на Марс, кръстена Тея.

Вследствие на сблъсъка се образувала Луната. Той станал в съвсем младата Слънчева система, между 4 милиона и 15 милиона години след формирането на Марс.

По онова време кората на планетата трябва да е била съвсем тънка. Под нея бушувал океан от течна магма, който обхванал цялото южно полукълбо.

Постепенно магмата изстинала и се втвърдила и в резултат се появили характерните за тази част на Марс високи плата.

Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research Letters.

инфо: vesti.bg

Вижте още: 

БИВША СЛУЖИТЕЛКА НА НАСА: ВИДЯХ КАК ХОРА СЕ РАЗХОЖДАТ НА МАРС ПРЕЗ 1979 Г.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.