Астрофизик твърди, че знае как да направи машина на времето

Колегите му далеч не са убедени, че това може да сработи.

Астрофизикът Рон Малет вярва, че е открил начин да пътува назад във времето – поне на теория.

Професорът по физика от университета в Кънектикът заяви наскоро пред CNN, че е написал научно уравнение, което може да послужи като основа за машина на времето. Той дори е направил устройство – прототип, за да илюстрира ключовия компонент в своята теория. Колегите му засега остават скептични.

За да се разбере машината на Малет, трябва да се познават основите на теорията за специалната относителност на Алберт Айнщайн, според която времето се ускорява или се забавя в зависимост от скоростта, с която се движи даден обект.

На базата на тази теория, ако човек в космически кораб пътува със скорост близка до светлинната, времето за него ще тече по-бавно, отколкото за някой, който се намира на земята. Например, астронавтът може да направи космическа обиколка за по-малко от седмица, а когато се върне на земята, там вече ще са минали 10 години, така че от гледна точка на астронавта, това ще е пътуване до бъдещето.

И докато повечето физици приемат, че подобно движение напред във времето е вероятно възможно, то пътуване назад във времето е съвсем друго нещо – и Малет смята, че може да реши този проблем с помощта на лазери.

Както астрофизикът обясни пред CNN, неговата идея за машина на времето се крепи на друга теория на Айнщайн, а именно Общата теория за относителността. Според нея, масивни обекти огъват пространство – времето, ефект, който ние приемаме за гравитация и колкото по-силна е гравитацията, толкова по-бавно тече времето.

„Ако можеш да огъваш пространството, има вероятност да го изкривиш,“ обяснява Малет пред CNN. “В теорията на Айнщайн, това което наричаме пространство също включва и време – затова се нарича пространство-време, така че каквото направиш с пространството, то се отразява и на времето.”

Малет вярва, че на теория е възможно да усучеш времето в цикъл, който би позволил пътуване назад в миналото и дори е направил прототип, за да демонстрира как лазери могат да помогнат за постигане на тази цел.

„Изучаването на типа гравитационно поле, създадено от пръстенен лазер,“ казва Малет пред CNN, “може да доведе до нов начин да се гледа на възможността за машина на времето, базирана на циркулационен лъч светлина.”

Независимо от оптимизма на Малет, неговите колеги остават скептични, че това може да доведе до работеща машина на времето.

„Не мисля, че това задължително ще доведе до плодове“, казва астрофизикът Пол Шатър пред CNN, “защото мисля, че има дълбоки пропуски в математиката и теорията му и по тази причина построяването на практическо устройство изглежда невъзможно.”

Самият Малет също признава, че неговата идея е изцяло теоретична на този етап. Дори да заработи неговата машина на времето, признава той, биха съществували сериозни ограничения пред възможността да се пътува назад в миналото, за да бъде убит например Адолф Хитлер.

„Можеш да изпратиш информация назад,“ казва той пред CNN, “но можеш да я изпратиш обратно само до точката, в която си включил машината.”

Morkadis

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

Създадоха математически модел на Машина, която пътува във Времето

Машината на времето: Сътворена от Вадим Чернобров

Любител археолог е открил ключът за създаване на машина на времето в календара на маите

Никола Тесла създава машина за пътуване във времето. Експериментът “Филаделфия“ го доказва

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.