Астрофизици надникнаха в Тъмните векове на Вселената

космос

Изследователи от Швеция, Великобритания, Германия и Япония надникнаха в Тъмните векове на Вселената и откриха галактика, в която относителният дял на кислорода е само десет пъти по-малко, отколкото на Слънцето, съобщават изданията Science и EurekAlert!.

Галактиката SXDF-NB1006-2 се намира на 13 100 светлинни години от Земята. Изследователите са установили, че тя съдържа кислород и в нея почти няма прах.

Периодът от развитие на Вселената, наричан Тъмни векове, е продължил 0,38-550 милиона години след Големия взрив.
В това време светът е бил пълен с водород, хелий, литий и излъчването от тях. Звезди и планети са отсъствали, а въглерод и кислород са се натрупали значително по-късно.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.