Атеисти и силно религиозни хора най-малко се страхуват от смъртта

смърт

Неизбежният край, смъртта, плаши повечето хора, но според скорошно изследване, тези от хората, които са силно религиозни и тези, които нямат никакви религиозни вярвания изобщо, се страхуват по-малко от смъртта от средно статистическия човек.

Според концепцията на Теория за Управление на Страха (ТУС) конфликтът между нашето желание да живеем и сигурността от неизбежната смърт е ключовият двигател зад много културни ценности и ритуали. Това познание предизвиква поведения, които или ни помагат да избегнем смъртта или да отвлечем мислите си от нея, включително и спекулациите зад нашите религиозни вярвания.

Екипът от учени от университета в Оксфорд е провел изследването между 1961 година и 2014 година за да изследва корелациите между религионите убеждения и тревожността и страха от смъртта при 26 000 души от цял свят.

Страхът от смъртта е бил значително по-малък при тези, които са описали религиозната си вяра като ценна сама по себе си, както и при атеистите, при които 10 от всеки 11 души са споделили ниски нива на страх от смъртта.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.