Атмосферата на Венера е по-ужасяваща, отколкото предполагахме

Със сигурност Венера не е идеалната туристическа дестинация, но сега към нейната убийствена среда трябва да добавим още нещо.

Не само повърхността ѝ е толкова гореща, че ще стопи олово, а киселинните дъждове направо могат да пробият дупка в скафандъра или кораба ви. Чудовищните електрически бури пък са довели до изчерпването и на последната капчица вода от атмосферата на планетата.

Именно въпросните електрически полета са поредната опасност, с която кандидат-космонавтите трябва да се справят.

„Електрическото поле на Венера е като дебнещо в небето чудовище“, красноречиво казва Глин Колинсън от Европейската космическа агенция.

Полето е поне пет пъти по-голямо от това на Земята, Марс или сатурновия спътник Титан. То е толкова силно, че създава собствен „вятър“, който наподобява повече на слънчевия вятър, а не на завихрения въздух, познат ни на Земята. Това откритие може да помогне да се обясни защо Венера съдържа незначителна част от водата на Земята, въпреки че е образувана от подобни базови материали. Когато слънчевата светлина удря молекулите на водната пара в атмосферата, разтърсването на енергия ги кара да се разпаднат на йони на водорода и кислорода. На Венера, електрическият вятър е достатъчно силен, за да завихри тези кислородни йони с огромна скорост.

Мощното електрическо поле на Венера има последици и за обитаемостта на планети извън нашата Слънчева система. Все още не разполагаме с необходимите инструменти за изучаване на атмосферите на екзопланети в детайли и поради това астрономите са склонни да наричат всяко малко, скалисто и се намиращо се на удобно разстояние от своята звезда небесно тяло „подобна на Земята планета“.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Венера има повече прилики със Земята отколкото смятахме, въпреки кошмарната атмосфера

Баба Ванга за 2018-та: Нов енергиен източник на Венера

Има данни за живот в атмосферата на Венера

10 любопитни факта за Венера

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.