А вие говорите ли сами на себе си?

2

Признайте си – случвало ви се е поне веднъж да си говорите сами. Много хора го правят, когато се чувстват стресирани или обмислят някакъв проблем. В това няма нищо лошо или притеснително. Дори може да бъде полезно, пишат от IHeartIntelligence. Вижте 3-те основни причини, поради които да говорите сами на себе си е добра идея.

1. Помага да подредите мислите си

Когато имаме прекалено много неща, за които да мислим, думите идват на помощ. Според изследванията колкото по-умни са хората, толкова по-хаотично работи мозъкът им. Объркването може да стане пълно, когато е намесено и емоционално напрежение. Ако изразите тревогите и ядовете си на глас, те ще ви се видят по-лесно преодолими. Ще се съсредоточите и ще можете да разгледате проблемите си в перспектива.

2. Помага за научаването на нови неща и запомнянето на информация

Проучвания са доказали, че ние хората не просто обичаме да слушаме собствения си глас, а и имаме нужда да го правим. Малките деца често насочват сами себе си вербално, когато извършват някое действие – връзват си обувките например. Когато пораснат, обществото ги учи, че няма смисъл да си говорят сами, защото речта е само социален конструкт. Думите обаче са още по-голяма ценност. Изговаряйки нещо на глас, ние го научаваме по-трайно и го запомняме по-добре.

3. Прави ни по-ефективни

Като си говорите какво трябва да направите, вие фокусирате енергията си правилно и свързвате мисълта си с физическото действие, което извършвате. Ако например често забравяте ключовете си, кажете си на глас „ключове“ известно време преди да излезете. Съзнанието ви ще запомни информацията и шансът да оставите предмета вкъщи намалява чувствително. Говоренето сами ни помага не само да подредим мислите си, а и да ги задържим по-дълго.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.