Бедността води до промени в структурата на мозъка

мозък

Две проучвания, проведени в САЩ, показват, че децата от бедни семейства имат по-малки мозъци в сравнение с богатите си съученици.

След като изследвали мозъците на над 100 деца, невролозите са открили, че повърхността на церебралния кортекс има връзка с доходите на семейството им.  Този регион от мозъка отговаря за езика, паметта, пространствената ориентация и мотивацията.

Екип от Колумбийския университет е установил, че деца от семейства, чийто годишен доход е под 25 хил. долара, имат 6% по-малка повърхност от децата, чиито семейства имат годишен доход 150 хил. долара и повече.

„Отдавна се знае, че бедността и липсата на достъп до ресурси, подпомагащи развитието, са свързани със слаби постижения. Сега обаче наистина можем да го свържем с физическата структура на мозъка. Установихме го и това е изключително важно“, казва Елизабет Соуел от Детската болница в Лос Анжелис.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.