Библейски потоп е унищожил живота на Марс

марс

При проучване на Марс бяха открити следи от древно наводнение, което според учените от Европейската космическа станция най-вероятно е убило живите организми на Червената планета.

Десетилетия наред се предполага, че в Древността на Марс е имало живот, но едва сега се намери първото доказателство, което би могло да потвърди тази теория.

С телескоп на Европейската космическа агенция е бил заснет канал от няколко километра дължина. Откритието е направено при изучаване на кратера Устър с апарата Марс експрес.

Кратерът се намира в близост до Златната равнина, за която учените от години считат, че е дъно на огромен океан, намирал се на Марс преди хилядолетия. Около него има множество канали и каньони, които може би са били марсиански реки.

На пръв поглед заснетото изглеждало като следи от цунами, но специалистите променили мнението си, след като разгледали снимките от сондата по-отблизо. Ясно се виждало, че по стените на кратера имало следи от вода.

Сега той прилича повече на лед, какъвто може да се види и на други места на Марс. Според учените този лед е на близо 3.5 милиарда години и по-голямата част от него е резултат от изригване на вулкан.

Относно вулканите анализите на марсиански метеорит са категорични, че в миналото Червената планета е изобилствала от тях. Поне преди около 2 милиарда година Марс е изобилствал от активни вулкани.

Изотопните анализи показват и че е вероятно изригването на един от тези вулкани да е било толкова мощно, че да е погубило потенциалния живот на планетата.

Третата научна теория е, че сблъсък между Марс и астероид е довел планетата до настоящето ѝ състояние.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.