Близо 93 850 мълнии регистрираха в Гърция през юни

светкавици

Нивото на електростатична активност в Гърция през юни е било изключително високо. Това заявиха от Националната обсерватория в Атина (НОА), предава гръцката информационна агенция АНА-МПА, цитирана от „Фокус“.

През всички дни от миналия месец, без изключение, в страната са регистрирани светкавици.

Най-интензивната активност е регистрирана в периода между 15 и 19 юни, когато са ударили повече от 64 хиляди гръмотевици, а в периода между 24 и 29, когато климатичните условия са били чувствително по-лоши, са регистрирани доста по-малко – 12, 500, и то главно в северозападната част на Егейско море и югозападната част на полуостров Пелопонес.

Денят, в който са регистрирани най-много мълнии, е 15 юни (18,818), следван от 16 юни (16 685). Дните с най-малко гръмотевици са били 8 (осем) и 30 юни (девет).

Гръмотевици са причинили смъртта на двама души в провинция Македония на 2 и 3 юни и сериозни наранявания на дете в град Лариса на 13 юни. Мълниите са предизвикали и няколко горски пожара из цялата територия на Гърция.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Марс е бил ударен от гигантска мълния?

5 март 1904 г. – Никола Тесла се опитва да обясни феномена „кълбовидна мълния“

Уникално! Австрийски турист засне мълния в момента, в който го удря (СНИМКА)

Защо дъждът мирише толкова приятно? Науката дава отговор

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.