Божествена музика по формулата Пи х 2

%d0%bf%d0%b8

Американският музикант Майкъл Блейк е автор на това произведение, което може да се приеме за най-невероятно в историята. Той „озвучава“ математическата константа Тау.

Числото Тау е два пъти по-голямо от Пи и е равно приблизително на 6,283185. Майкъл Блейк номерирал нотите от една октава от 1 до 8. После взел записаното число Тау с точност до 126-ия знак след запетаята и го изсвирил с номерираните ноти. Аранжиментът бил небрежен и елементарен. Това, което ще чуете, се оказало божествено красиво и нежно! Блейк опитал да изсвири и самото Пи, но Тау му звучало по-хармонично.

Числото Пи се смята за най-важно, но в последните години някои математици смятат, че то може да отстъпи своята слава. Експерти твърдят, че константата, която представлява отношението между дължината на окръжност и нейния диаметър, трябва да бъде заменена от алтернативно число, наречено Тау, пише още „Дейли мейл“.

„През всички тези години сме използвали погрешното число. Пи просто не е най-естественото, което трябва да свързваме с окръжността. Това е два пъти Пи или Тау“, обяснява Кевин Хюстън от Университета в Лийдс.

Денят на числото Пи се отбелязва на 14 март (3,14) а на Тау – на 28 юни (6,28).

Ето и фантазията на музиканта Дейвид Макдоналд, сътворена по същия принцип, но базирана върху числото Пи с точност до 122 знак след запетаята:

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.