Бурни реки са текли на повърхността на Марс

pixabay.com

Международен екип от учени откри нови доказателства за реки, които са текли на повърхността на Марс преди милиарди години – откритие, което може да даде нова представа за търсенето на древен живот на Червената планета.

Както е описано в проучване, публикувано в списанието Nature Communications, учените са анализирали нови изображения с висока разделителна способност от камерата HiRISE на борда на сондата за разузнаване на NASA Mars Reconnaissance Orbiter.

„За съжаление нямаме възможност да разгледаме по-фините детайли, но поразителните прилики с утаечните скали на Земята оставят много малко за въображението“, казва водещият автор Франческо Салезе от Утрехтския университет в Холандия, в изявление за медиите.

Екипът превръща изображенията в 3D топографски карти на басейна на Елада на Марс, един от най-големите кратери останал след удар в Слънчевата система. Те откриват отлагания на утайката с височина около 200 метра и широчина от 1,5 км, посочва New Scientist.

„За да се образуват тези депа с дебелина 200 метра, са били необходими условия, които биха изисквали среда, способна да поддържа значителни обеми течна вода“, заявява Салез пред New Scientist.

Изследователите се надяват, че откритието може да засили бъдещите изследвания за намиране на древен живот на Марс.
„Никога не сме виждали снимки с това качество и с толкова подробности, за които определено можем да кажем, че са „хванали“ толкова стари обекти“, казва Джоел Дейвис, докторант в Природонаучния музей в Лондон, съавтор на статията.

„Това е още едно парче от пъзела в търсенето на древен живот на Марс, който предоставя нов поглед върху това колко вода е имало на тези древни пейзажи.“

„Реките, които са образували тези скали, не са били просто еднократно събитие – те вероятно са били активни от десетки до стотици хиляди години“, казва Дейвис в изявлението.

Това, което е позволило да се стигне до новото откритие, е невероятната технология, която все още обикаля около Марс на стотици милиони километра от Земята.

Камерата на борда на Марс орбитър на НАСА е способна да прави снимки на марсианския пейзаж с разделителна способност 25 сантиметра на пиксел от разстояние от 400 км.

„Тук, на Земята, утаечните скали са били използвани от геолозите от поколения за анализиране на това какви са били условията на нашата планета преди милиони или дори милиарди години“, обясни съавторът Уилям Макмахон в изявлението.

Сега имаме технологията да разширим тази методология на друга планета, освен Марс, от където имаме образи от древни утаечни скали, които се простират далеч назад във времето“, добави Макмахон.

източник:  megavselena.bg

Вижте още:

Morkadis

Ядрена атака унищожила марсианската цивилизация?

Мисия с хора до Марс: техническа възможност има, но перспективите са далечни

Мистерията на марсианските свлачища

Ето защо един ден Земята може да заприлича на Марс

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.