Венера и Луната се събират в рядко космическо явление

В ясните вечери през цялата пролет на 2023 г. над западния хоризонт може да се наблюдава удобно Венера като Вечерница, съобщи пред БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Ако вечерта на 23 май небето е ясно, Венера и младият лунен сърп ще се наблюдават във видима близост, високо и удобно над западния хоризонт след 21 ч. за София. Тогава ъгловото отстояние между тях ще бъде 2 градуса и 45 дъгови минути. Луната ще бъде със 16% осветен диск, а дискът на Венера гледан през телескоп или с бинокъл, ще бъде осветен почти наполовина. Такива атрактивни съединения на Луната и Венера имаше също на 23 януари, 22 февруари, 24 март и на 23 април, уточни физикът.

Той е автор на изданието „Гид на любителя астроном” на катедра „Астрономия” на Физически факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, чието пето издание вече е достъпно онлайн за любителите астрономи.

Следващата такава атракция ще се наблюдава във вечерите на 21 и 22 юни, като в същата част на небето ще се вижда и планетата Марс, каза той.

Венера сега се отдалечава видимо от Слънцето, при което нейните залези все повече закъсняват след слънчевите, каза Маркишки. Това закъснение ще бъде най-голямо на 4 юни – с цели 3 часа и 18 минути, понеже тогава планетата ще бъде в т.нар. максимална елонгация – на 45.4 градуса източно от Слънцето.

Тъй като Венера е вътрешна планета – с орбита по-близка до Слънцето от земната, за нея обикновено се казва, че можем да я наблюдаваме немного време след залез-слънце или преди изгрева, но не и около полунощ, за разлика от ярките външни планети Марс, Юпитер и Сатурн. Тази година обаче има една особеност: максималната елонгация на Венера се случва в момент, сравнително близък до началото на астрономическото лято – в месеца с най-късите нощи в годината, уточни физикът. Той поясни, че заради това от около края на април до средата на юни, при нисък западен хоризонт ще можем да наблюдаваме венерини залези малко след полунощ, което е рядкост. Поради голямото ъглово отстояние на планетата от Слънцето, поради късите юнски нощи и заради лятното часово време, докато Венера се снишава към западния хоризонт, отминава 0 ч. и тя залязва в първите минути на следващото денонощие.

източник: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.