Вечният въпрос жените или мъжете имат по-дълга памет вече има отговор

мозък
При близо 75% от хората започват
да се появяват проблеми с паметта с напредването на възрастта. Някои от причините са деменция или болестта на Алцхаймер. Проучване на американски учени посочва обаче, че при жените вероятността да се проявят дегенеративни болести е в пъти по-малка. Когато навлизат в менопауза, жените страдат от моментна загуба на паметта и „мъглявина” на спомените. Не им е чужда и афазията и нарушената флуентност на изказа, пише Марица.

Въпреки това обаче жените между 45 и 55 г. продължават да проявяват по-добра способност да съхраняват спомените си. Според изследователи от Бостън причина за това е менопаузата и нивата на половите хормони, които влияят на конкретни аспекти на паметта. Именно невроактивните трансмитери и половите хормони, включително естрадиола, се смята, че засягат ученето и паметта при жените и лежат в основата на половите разлики в процеса на учение и запаметяване.

Според резултатите жените задминават мъжете по отношение на паметта, както и че дамите в предменопауза и менопауза имат по-добри когнитивни функции от тези в постменопауза. И всичко това е обвързано с нивата на естрадиол. Когато по време на менопаузата той намалява, това рефлектира директно върху хипокампа и затова жените успяват все по-трудно да научат нещо за първи път или да извлекат информация от паметта си.

Въпреки това те продължават да поддържат и да консолидират ефективно спомените си. Проучването е било проведено между 212 мъже и жени на възраст между 45-55 години. Екипът е сравнил изпълнението на задачи, свързани с паметта въз основа на полови различия, но и на базата на различни стадии – преди, по време и след менопауза.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.