Археолози разбиха мита за превъзходството на мъжете над жените

археолог

Откритието показва, че в изчезналата мисисипска култура не е имало разграничаване между половете

Могилите Кахокия в щата Илинойс, за които дълго време се смяташе, че символизират мъжката сила и превъзходство, всъщност включват тленни останки на жени с висок обществен ранг сред индианците в Северна Америка, съобщи Лента. Това установиха археолози от университета на Илинойс, които подробно изследвали откритите скелети.Откритието показва, че в изчезналата мисисипска култура не е имало разграничаване между половете.

Могила 72 била изследвана през 1967 г. от археолози под ръководството на Мелвин Фаулър, който открил около 5 масови гроба. Всеки от тях включвал тленните останки от 20 до 50 и повече души. Учените извършили също разкопки в индивидуални могили.

В могилите Кахокия били открити тленните останки на общо 270 души. При това местоположението на скелетите в централната могила било свързано с определена система. Двете тела в центъра били поставени едно върху друго, а останалите били разположени около тях. Фаулър заключил, че двете тела са на мъже с висок социален статус, които са обградени от слугите им.

Резултатите от новото изследване обаче разкриват, че това не отговаря на истината. Оказало се, че двете тела са на мъж и жена. Според авторите на изследването, фактът, че в могилата има тленни останки на жени, опровергава мнението, че мъжете са доминирали в общността на северноамериканските индианци.

Кахокия включва 109 могили в района на Колинсвил, Илинойс. В средата на 11-и век е бил голямо селище на индианците в Северна Америка. Важно място в комплекса от могили има Монашеската могила. Тя вероятно е послужила като основа за храма, който може да е бил висок 15 метра.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.