Взривяването на астероид може да охлади Земята и да спре глобалното затопляне

Резултатите от ново изследване, проведено от специалисти от университета в Лунд, Швеция, и музея „Фийлд“ в Чикаго, показва, че сблъсък на астероид в Астероидния пояс е довело до настъпването на уникална за планетата ни ледникова епоха преди около 470 милиона години. Това събитие е изпълнило Слънчевата система с прах, който от своя страна частично е спрял достигането на слънчева светлина до Земята.

Самият астероид е бил близо 150-километров, той буквално е бил смазан между Юпитер и Марс.

Сега учените смятат, че ако предизвикат сходно събитие, те биха могли да охладят нашата планета и по този начин да се преборят с глобалното затопляне (в случай че междувременно човечеството не успее да намали емисиите въглероден диоксид, разбира се).

През последното десетилетия специалисти обсъждат най-различни изкуствени методи, посредством които да охладят нашата планета при евентуална голяма климатична катастрофа. Най-новата идея включва „поставянето“ на големи колкото изкуствени спътници астероиди в околоземната орбита. По този начин те ще отделят постоянно фин прах и отчасти да блокират слънчевите лъчи. „Това е като да застанеш в центъра на помещение и да нанесеш удар върху пълна с прах торбичка на прахосмукачка, но в по-големи мащаби“, поясни ръководителят на изследването Биргер Шмиц.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Глобалното затопляне може да събуди древни смъртоносни вируси

Глобалното затопляне може да e двойно по-топло от прогнозираното

Океаните ще станат още по-сини заради глобалното затопляне

Огромен астероид се е насочил към Земята! Възможен удар 2022 г.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.