Вижте: „Люлин“, „Младост“ и още софийски квартали преди 40 г. (СНИМКИ)

Отваряме прашните сандъци на близкото минало, за да се върнем няколко десетилетия назад със стари снимки от старите квартали.

Скоро стана ясно, че София е сред 20-те града с най-бързо поскъпнали жилища в света.

Столицата на България се нарежда на 18 място сред 150 града по ръст в цените на имотите в международния доклад на консултантска компания. Оказва се, че по-новите жилищни сгради в София, намиращи се на топ локация, са сред най-предпочитаните за хората и се продават за по-малко от месец.

Старите панелки все пак остават най-често срещаните сгради в София все още.

Панелните квартали са строени по-масово през 70-те и 80-те години на XX в.

През последните няколко десетилетия след промените от 10 ноември 1989 г., тези жилищни комплекси продължават да се развиват. За едни те са все още „спалните“ на София, където работниците се прибират, за да се нахранят и подготвят за… новия работен ден.

Други… намират очарование и някак успяват да пресъздадат сивото и еднотипно пространство в нещо, което е по-приятно за окото.

Най-скорошен пример в това отношение – задружните съседи, които преобразуваха една стара панелка в столичния квартал „Люлин“.

Вход А в блок 226 е като истински дом – още от влизането в предверието има маса, огледала, радиоапарат, а по стълбите е опънат килим. Снимките събраха голяма популярност в социалните мрежи. Хиляди поздравиха делото на хората. Разбира се имаше и такива, които по-скоро не харесаха видяното.

Историята на „Люлин“ започва в средата на 60-те години.

Тогава държавата възлага проектирането на голям жилищен район за около 120 000 души в северозападната част на София, който трябва да се намира на територията на тогавашния квартал „Модерно предградие“ и на свободните площи около него.

Проектът е изготвен от колектив на „Софпроект“ с ръководител първоначално арх. Неделчо Паскалев, а впоследствие арх. Кирил Бочков и е завършен през 1969 г.

Строителството започва през 1973 г.

Morkadis

Панелните сгради в Люлин се строят по двете най-нови тогава номенклатури за панелно строителство. В отделните микрорайони е предвидено изграждането на многоетажни паркинги за автомобилите на жителите, както и редица магазини, училища, детски градини, спортни съоръжения.

Първите жители на „Люлин“ идват около 1977 г. По това време се разкриват и първите автобусни линии от комплекса към пл. Сточна гара. „Люлин“ обаче далеч не е един от първите квартали, създадени през периода на социализма.

Сред първенците в това отношение са жк. „Ленин“, „Владимир Заимов“ изграден заедно с прилежащия към него парк, жк „Хиподрума“, „Лагера“, „Изток“, „Западен парк“ (“Христо Михайлов”) и др.

Характерно за първите застроени социалистически комплекси е правилната планировка на пространството, зелените площи в междублоковите пространства и сравнително ниското строителство на блоковете.

Западен Парк

Западен парк

Люлин

Заимов

Студентски град

Младост

Младост

Младост

Люлин

Лозенец

Изток

Хиподрума

Гео Милев

Белите брези

инфо: vesti.bg ;  @Peoples.Republic.memories/facebook

Вижте още:

Жените бодибилдъри преди повече от 100 години

Как са изглеждали жените в София преди близо 100 години (СНИМКИ)

Балканите в началото на XX век в уникални цветни снимки

Сергей Прокудин – един от първите, изпробвали цветната фотография

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.