Вместо тъмна енергия камера „улови” кометата Лавджой

комета

На 27 декември 2014 година обективът на камерата-телескоп Dark Energy Camera, който се вглежда в дълбините на Космоса в търсене на тайнствената тъмна енергия, случайно „уловил“ обект, който по космически мерки се намира точно под носа ни.

Този обект е кометата Лавджой (Lovejoy), чието официално название е C/2014 Q2.

В момента на заснемането „опашатата звезда“ се намирала на 82 млн. км от Земята в посока съзвездие Гълъб. За сравнение в моментите на максимално сближаване между Земята и Марс разстоянието е около 57 млн. км.

„Бяхме буквално поразени, когато изображението на кометата изплува на дисплеите на нашия диспечерски център – написаха членовете на екипа на Dark Energy Camera в своя блог, озаглавен Dark Energy Detectives. – Това ни напомня, че вглеждайки се в най-дълбоките ъгълчета на Вселената, ние пропускаме много интересни и красиви неща, които се намират буквално пред прага на собствения ни дом.“

Кометата Лавджой беше открита през август миналата година от австралийския астроном любител Тери Лавджой, в чест на която тя е получила своето име. Тази ледена топка се движи по много разтеглена орбита, извършвайки едно завъртане около Слънцето за няколко десетилетия.

Ядрото на кометата C/2014 Q2 има диаметър около пет километра, но в момента на заснемането тя се е намирала месец преди достигането на перихелия. Затова на снимката кометата може да се види практически в цялата ѝ красота, със светеща кома с диаметър 650 000 км, заобикалящо главата на кометата, и опашка от газ и прах, простираща се далече в Космоса.

Астрономите признават, че в действителност кометата не е толкова ярка и разноцветна. Тоест даденото тук изображение представлява мозайка от снимки, получени във видимия и инфрачервения диапазон. А всяка правоъгълна област от изображението съответства на областта на всеки от 62 датчика на четириметровия телескоп, разположен високо в чилийските Анди.

Dark Energy Camera има резолюция 570 мегапиксела и се явява най-голямата днес цифрова камера. Оптичната система и високата чувствителност на датчиците на камерата ѝ позволяват да види обекти, отдалечени на разстояние до 8 млрд. светлинни години от Земята.

Събираните от камерата данни се използват от учените, за да установят природата на тъмната енергия – тайнствена сила, отговорна за ускореното разширение на Вселената.

Наскоро Dark Energy Camera завърши третия си сезон на наблюдения и няма да бъде използвана до началото на есента. Периодът ще бъде използван от учените за обработка и анализ на вече събраните данни, след което ще бъде решено в каква област от Космоса ще бъде насочено „окото“ на камерата следващия път.

Изображението на кометата Лавджой (C/2014 Q2) в пълна резолюция можете да свалите от сайта на Националната лаборатория „Ферми“.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

СОНДАТА „ФИЙЛИ“ ОТКРИ ОРГАНИЧНИ МОЛЕКУЛИ НА КОМЕТАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.