Сондата „Фийли“ откри органични молекули на кометата

кометаКосмическата сонда „Фийли“ е открила органични молекули в атмосферата на кометата 67Р, съобщи в. The Wall Street Journal, цитирайки германската агенция, която участва в проекта.

В момента учените работят по анализа на данните, за да определят дали органичните съединения са прости и съдържат метан и метанол или са по-сложни като аминокиселините, които изграждат протеините и са в основата на живота.

Един от инструментите на „Фийли“ е анализирал състава на атмосферата на кометата и така е направил откритието. Учените са получили и данни от взетата от сондата проба от повърхността на небесното тяло. Тази информация обаче все още не е напълно анализирана.


Смята се, че кометите съдържат в най-чист вид материали от Слънчевата система с възраст около 4.5 млрд. години. Предишните проучвания посочват, че кометите може да образуват органичен материал в атмосферите си. Една от теориите за създаването на живота на Земята е, че първият органичен материал може да е донесен точно от комета.

Учените очакваха да намерят органичен материал на кометата. Роботът им позволява да търсят едновременно в атмосферата и по повърхността на кометата. Данните ще бъдат сравнени и с анализите на орбиталния модул „Розета“, който продължава да работи и да изучава кометата и нейната опашка.

„Фийли“ изразходи основната си батерия миналия петък и мина в режим на хибернация. Учените успяха да завъртят корпуса на робота така, че един от по-големите му соларни панели да е по-добре позициониран спрямо Слънцето. Това увеличава шансовете батерията дасе зареди през лятото на следващата година, когато кометата се приближи до Слънцето, и работата да продължи пълноценно.

инфо: standartnews.com

Вижте още: 

„РОЗЕТА” И PHILAE ЩЕ ВЛЯЗАТ В УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.