Водолаз откри удивителна находка на 900 години

Снимка: bg-voice.com

Израелски водолаз откри рицарски меч на 900 години в Средиземно море, съобщиха ДПА и Ройтерс. Мечът с дълго един метър острие и 30-сантиметрова ръкохватка е лежал на дъното на морето край Хайфа, пише bg-voice.com

„Мечът, който е запазен в отлично състояние, е красива и рядка находка, и очевидно е принадлежал на рицар-кръстоносец”, казва Нир Дистелфелд, инспектор в звеното против кражби на израелската служба по антиките, съобщава Nova.

Според данни от изявлението на службата израелското средиземноморско крайбрежие съдържа множество естествени заливи, в които са намирали пристан по време на буря корабите през древността.

Множество селища и древни пристанищни градове са били създадени в района по онова време.

„Тези условия са привличали търговски кораби през вековете, които са оставили богати археологически находки. Откритият неотдавна меч е поредната подобна находка”, допълни Дистелфелд.

Водолазът е открил меча в събота и го е взел, защото се е опасявал, че може да бъде откраднат или покрит от пясъка на дъното. Той го е предал на властите и е получил документ от тях с благодарност за граждански отговорната постъпка.

източник: bg-voice.com

Вижте още:

5 неразрешени океански мистерии

10 неща в света, които нямат логично обяснение

Водолази с уникална находка в Созопол

Кой дава името на Черно море и истина ли е, че смъртта живее на дъното му?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.