В най-депресиращият град в света е студено през 280 дни годишно (снимки)

Норилск е един от най-студените, замърсени и най-депресиращи градове в света, с около 175 000 души. Малко са градовете с толкова тъмни и студени зими, както в руския град Норилск, където жителите не виждат слънцето до средата на януари.

Това е един от най-студените градове в света и неговите жители през зимата се борят със студа, който може да достигне 55 градуса под нулата.

Студеният период трае 280 дни в годината, а силните бури продължават средно около 130 дни. Няма пътища, водещи до него, до тук може да се стигне само със самолет, кораб или лодка.

За щастие кацането в Норилск не е толкова опасно, колкото звучи. По Сталинско време до града е имало път, известен като „пътят на смъртта“.

Автобусите често се разпадат по време на бури, но резервните превозни средства винаги са готови, за да могат гражданите да бъдат евакуирани навреме, без страх да замръзнат на пътя. Осем до девет месеца в годината градът е покрит със сняг, а „синдромът на полярната нощ“, тоест тъмнината, която продължава два месеца, е честа причина за безпокойство, тревожност, безсъние и депресия.

Норийск се намира над Северния полярен кръг и е дом на най-голямата металургична компания, която освобождава огромен замърсен материал във въздуха в рамките на 30-километров кръг. Градът се намира върху едно от най-големите находища на никел, платина и паладий, което го прави един от най-богатите градове в Русия.

Някога там са работили затворници от Гулаг, а днес персоналът е много сериозно заплатен.

Morkadis

Въпреки замърсяването, студа и депресията, които са доста често срещани, Норилск има голям театър, множество кафенета и множество места, където жителите търсят „подслон“ от мрака и зимата. Когато температурите са по-високи, те използват всяка възможност да излязат от къщата и да празнуват края на вечния мрак през януари, като се къпят в езерото.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Най-загадъчните древни градове

Реалност или приказка? Това градче ще ви отведе в света на магията!

Неописуеми чудеса, творени цели 7 века, се крият на 100 м под земята в малко полско градче

10 интересни факта за 10 български града

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.