В началото на септември започват разкопките в „Тракийски и античен град „Кабиле“

кабиле

В началото на септември ще започне вторият етап от тазгодишните разкопки в Националния археологически резерват „Тракийски и античен град „Кабиле“, съобщи археологът от Историческия музей в Ямбол Мирослав Козарев.

Усилията на археолозите отново ще бъдат насочени към проучването на сградата, в която се е помещавал щабът на римския военен лагер – принципия. Римската кохорта, която е била разположена в крепостта, е охранявала част от южната граница на империята през II и III век, до второто готско нашествие през 378 година, поясни Козарев.

Първият етап на проучванията е финансиран от бюджета на община Ямбол, а вторият – от Министерството на културата, за което музеят е кандидатствал.

През лятото студенти от втори курс по археология от СУ „Св. Климент Охридски“, с научен ръководител главен асистент Иван Вълчев, проучваха сграда от късноримския период. Тя е построена при управлението на император Константин Велики /306-337 г./ и вероятно е имала търговски функции поради откритите в нея близо 600 монети през последните пет години. В близост са разположени жилищни помещения със запазени глинени водопроводи, канализация и огнище.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Траките можели да лекуват само с думи

Народни поверия: Как траките са предсказвали времето по Луната

Космически кораб или тракийска гробница е могилата край Юнаците?

Тракийски аристократи с урни в Глухите камъни

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.