В Пустото езеро водата е прекрасна, незнайно защо никакъв живот не вирее тук

Снимка: pochivkablitz.bg


При опити да го зарибят, рибите веднага умирали

Алтай се нарича още „Страната на сините езера“, тъй като тук има повече от двадесет хиляди най-чисти езера. Но най-необичайното и мистериозно е Пустото езеро. Външно незабележимо и малко по размер (площ по-малка от два квадратни километра), то повече от другите заслужава внимание и изучаване.

Намира се в Западен Сибир на територията на Кузнецк Алатау. Това езеро е наречено пусто, но тъй като в него не живее нито един представител на флората и фауната: нито риба, нито земноводни, нито ракообразни, нито водорасли. Нито един представител на подводния свят не е в състояние да оцелее във водите на Пустото езеро.

Снимка: pochivkablitz.bg

Знаем, че например животните и растенията не са в състояние да оцелеят във водите на Мъртво море поради високото съдържание на соли. Но Пустото езеро е прясно и освен това многобройни учени по различно време са провеждали различни изследвания на водата. И както се оказва, химическият състав на водата от Пустото езеро практически не се различава от съседните езера на Кузнецк Алатау, които са богати на риба. Не са открити токсични вещества. Освен това водата е много вкусна и питейна. От дълбините се отделя природен газ, който запълва водата с миниатюрни мехурчета, което прави водата да изглежда като леко газирана напитка.

Снимка: pochivkablitz.bg

Интересен факт

Около дузина малки реки се вливат в Пустото езеро и то е свързано чрез потоци със съседни езера, но рибите или доплуват тук, или умират. Учените многократно са се опитвали да населят езерото с непретенциозни риби (шаран, костур, щука) и водорасли. Но резултатът винаги е бил един и същ – рибата умира, а водораслите изгниват.

На това място не са възникнали технологични бедствия и природни бедствия. Никой от учените не може да обясни защо водата от езерото убива всички живи същества. Може би някой ден човечеството ще реши тази загадка.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

„Синьото око“ – езерото без дъно

Братовчед на Неси обитава езерото Шамлейн

„Езерото на скелетите“ в Хималаите стана още по-мистериозно след ДНК-анализ

Преди години това малко езеро в Африка уби 1700 само за едно нощ. Все още не знаем защо…

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.