„Синьото око“ – езерото без дъно

езеро

Запазено преди време изключително само за албанските туристи, днес бездънното езеро или както още е известно – “Синьото око”, омайва любителите на природни забележителности.

“Синьото око” всъщност е най-големият извор в Албания, посочва БГНЕС. Става въпрос за дупка, в която се пресичат подземни води и избиват на повърхността. Течението е много силно и затова никой никога не се е наел да влезе по-дълбоко. Поради тази причина и официално не е измерена дълбочината на езерото. Някои учени смятат, че тя е 45 метра, а други са на мнение, че дълбочината достига 80 метра.

Природният феномен се намира в западната част на планините Мали и Гьере недалеч от известния курорт Саранда. Въпреки че плуването и гмуркането в “Синьото око” е разрешено, заради сравнително ниската температура от постоянни 10 градуса в извора влизат само най-смелите. “Бях първият човек, който се гмурна в “Синьото око” още през 1984 г. Течението беше толкова силно, че се наложи да държа с ръце шнорхела. Колкото повече слизах надолу, толкова по-силно ставаше течението. Успях да сляза до 20 метра дълбочина и почувствах, че повече не мога, защото налягането от извора на реката, която преминаваше през тунел бе непоносимо”, обяснява екологът Ксемал Мато.

Според туристическите портали в Албания туристите идват на това място, за да хвърлят камък в центъра на “Синьото око” и след време да го видят изхвърлен на повърхността на водата.

инфо: dariknews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.