В село Църква има кладенец, който лекува

3Добричкото село Църква е разположено по пътя между областния център и курорта Албена. Това обаче далеч не е причината то да е популярно в цялата страна, уверени са местните жители, защото селото си има чудодеен кладенец. Всяка година той се пълни с лековита вода и събира на Спасовден хора от цялата страна, които идват да гребнат от течността за здраве. Никой в селото не си спомня откога на могилката край него се е появило чудодейното кладенче. Хората вярват, че тази вода е лечебна и пази от зли сили.

Възрастните хора разказват, че Божията ръка кара магическата течност да бликне насред могилата. Според легендата, някога оттам минала самата Св. Богородица. Божията майка била уморена. Стигнала до могилката, а над нея печало жарко слънце. Светата майка ожадняла. Забила бастуна си на мястото и помолила Господ за вода. Смилил се Бог над нея и от мястото, където забила бастуна си, бликнала вода.

Всяка година чудото се повтаря дни преди Спасовден. Водата я два-три дни и после изчезва отново в земята, разказват старите жители на село Църква. Бабите добавят още, че хора от цялата страна се стичат на Спасовден, за да напълнят шишенца от чудодейната течност. В селото вярват, че тя много помага за заболявания на очите и на белите дробове. Бабите от Църква пълнят шишенца до другата година и с тях пръскат домовете и внуците си за здраве.

„Който вярва в Бога, водата му помага, ама ако не вярваш – ще има да вземаш“, казват жените от селото и се прекръстват. Кметът на Църква даже се хвали, че редовно си пълни вода от чудодейното кладенче на Спасовден и през цялата година мие очите си с нея. На това той отдава факта, че все още чете без помощта на очила. Магията и до днес остава неразгадана, но е факт – без значение дали годината е сушава или пък има много вода, кладенецът се пълни с вода 2-3 дни преди Спасовден, а след празника – пресъхва.

инфо: standartnews.com

Вижте още: 

ЖИВА ВОДА В ГИГИНСКИЯ МАНАСТИР ЛЕКУВА 20 БОЛЕСТИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.