Гигантски айсберг се е откъснал от ледник в Гренландия

лед

Айсберг с дължина от около 6,5 километра се е откъснал от ледник в Източна Гренландия, съобщи в. „Дейли мейл“.

Отделянето му е било заснето от учени от Нюйоркския университет на 22 юни. То е предизвикало откъсването на още няколко високи ледника, а някои от тях дори напълно са се преобърнали.

Документирането на подобни събития може да проправи пътя за по-точни симулации и да ни помогне да определим как големите айсберги биха повлияли на морското равнище в бъдеще, казаха учените.

„Покачването на морското равнище е едновременно неоспоримо и с важни последствия“, обясни ръководителят на екипа професор Дейвид Холанд. „Запечатвайки как това се случва, можем да видим от първа ръка, невероятната му значимост“.

Отделянето на 6,5-километровия айсберг е станало за 30 минути.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Топенето на ледниците ще отвори живачен ад

10 места, които ще оцелеят след края на света

Учени: Ледовете в Гренландия се топят по-бързо от прогнозите

17 от най-важните събития, които ще се случат до 2050-та година

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.