Годината, в която не е имало лято

6

През 1816 година вулканът Тамбора изригва, отделяйки в атмосферата огромни количества пепел. Тя се разпространява по цялата планета и води до феномен, който до днес не се е повтарял.

Ефектът от това изригване довежда до година без лято. Някои хора казват, че слънцето е умряло, а в Нова Англия вали сняг в средата на юни, което опустошава всички селскостопански култури.

Настъпва студ, когато се очакват най-високите температури през годината. Загубите са огромни и показват колко радикално може да се промени човечеството, когато препитанието му е поставено под заплаха.

В тези години не е имало интернет или телеграф, а новините за вулканичното изригване и евентуалните последствия от него, пътували бавно.

Малцина били хората в Америка, които знаели за изригването, когато забелязали червеникава мъгла във въздуха и странният вид на Слънцето, но до няколко дни всички усещали ефекта от новите атмосферни условия.

Сярата, която била отделена при изригването, се отразявала в слънчевите лъчи и намалявала радиацията, но най-осезаемо действието ѝ се почувствало през пролетта на 1816 година.

Температурите паднали още през април, а с всеки следващ месец студовете ставали все по-големи. Овошките загинали още на пъпки, а очаквайки по-добро време, което така и не дошло, фермерите не успели да засеят нова реколта.

Лято през 1816 година така и не настъпва, а студовете продължават до август, когато студът поразява и единствената оцеляла реколта до този момент в Америка – царевицата.

Климатичните условия обхванали и Европа, където освен вледеняваща зима, годината била съпроводена от бурни виелици и влажно време. Студът стига дори Китай.

Експертите казват, че периодът на глобално затопляне, който вече е стартирал, може един ден да доведе до същия ефект, макар и по-слаб, защото сега съхраняваме храна много по-успешно отпреди 200 години.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.